Sağlık

DSÖ'den Salgın Uyarısı: "Covid-19 Son Pandemi Olmayacak"

DSÖ, Avrupa'yı yüksek salgın riski konusunda uyardı. Dr. Maria Van Kerkhove, Covid-19'un son pandemi olmayacağını ve gelecekte daha büyük tehditlerle karşılaşabileceğimizi belirtti.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'nın yüksek salgın riskine karşı hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

DSÖ'nün pandemiye hazırlıktan sorumlu direktör vekili Dr. Maria Van Kerkhove, kıtanın grip tehdidiyle kesin olarak karşılaşacağını belirtti. Van Kerkhove, gelecekte bilinmeyen bir tehdidin daha önce görülmemiş bir şekilde saldırabileceğini vurguladı.

AVRUPA'DA YÜKSEK GRİP SALGINI RİSKİ

Dr. Maria Van Kerkhove, Health in Europe'a verdiği röportajda, grip virüsünün çeşitli türler arasında yayılma potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. "Kuş gribi ve reassortance (genetik değişiklikler) nedeniyle grip virüsü pandemisi için fırsatlar yüksek. Bu yüzden buna hazırlıklı olmak için bütün bir sistemimiz var," dedi.

GELECEKTEKİ TEHDİTLER VE HAZIRLIK

Van Kerkhove, gelecekteki olası pandemilere karşı hazırlıklı olmanın önemine değindi. Arbovirüsler gibi sivrisinek ve kene ısırıklarıyla yayılan enfeksiyonların da dikkate alınması gerektiğini belirtti. "Bu hazırlıklı olmamız gereken bir şey. Alışılmışın dışında düşünmeliyiz, belki su kaynaklı bir salgın olabilir," dedi.

ABD VE AVUSTRALYA'DA KUŞ GRİBİ VAKALARI

Son zamanlarda, ABD'de ve Avustralya'da kuş gribi vakaları rapor edildi. Michigan ve Teksas'ta mandıra çalışanlarında H5N1 olarak bilinen kuş gribi virüsü tespit edildi. Avustralya'da da ilk kez bir insanda kuş gribi görüldü. 

Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), kuş gribinin insandan insana bulaştığına dair kanıt olmadığını ve genel halk sağlığına riskinin düşük olduğunu belirtti.