KKTC'de Asgari Ücrete Yılın 3. Zammı KKTC'de Asgari Ücrete Yılın 3. Zammı

HABER:Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Hayat pahalılığı artıyor. Alım gücü düşen vatandaş, esnaf, pahalılık karşısında direnmeye çalışıyor. Mersin'de kiralık konut fiyatlarının yüksekliğine bir de dükkanlar eklendi. Esnafsa fiyatlar karşısında eziliyor.

ESNAFIN KİRA ZAMMI %59,95 OLDU

Milyonlarca kişinin beklediği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları 5 Temmuz'da açıklandı. Enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranları da belli oldu. Bu ay kira sözleşmesi yenileyecek iş yeri sahipleri, açıklanan bu orana göre sözleşmelerini yenileyecek. TÜİK tarafından açıklanan iki aylık ortalamalara göre Temmuz ayı kira artış oranı yüzde 59,95 olarak belirlendi.

Esnaf, kira artışı için düzenleme talep ediyor

Pozcu'da esnaf ve işletmeciler, özellikle 2023 yılıyla birlikte hem kira hem de başta elektrik faturası olmak üzere enerji maliyetlerinde artış olduğunu açıkladı. Kira artışlarında bir kesim dükkan sahibi, kiracılarına yardımcı olmaya çalışırken bir kesimin ise açıklanan resmi artış oranlarının kat be kat üzerinde kira zammı talep ettiği öğrenildi. Faturalardaki artışlardan da bahseden kent esnafı, yüzde 100'ü aşan artışlarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

FENOMEN ÖZDE KARACA İSYAN ETTİ

Pozcu'da butik sahibi olan Özde Karaca kira artışına limit gelmesi gerektiğini vurguladı. Karaca, 'İstediğimiz şey öncelikli olarak kira ücretlerine düzenleme gelmesi. Benim kiram 10 bin TL'den 25 bin TL'ye çıktı. Yani kira artışına limit getirilmeli. Kiralık dükkan fiyatlarının artmasından dolayı dükkanlar boş kalıyor. Öyle bir dönemdeyiz ki her şey artık pahalı, günlük zam geliyor. Olan da esnafa ve müşteriye oluyor' dedi.

'KİRAM GEÇEN YIL 4 BİN LİRAYDI BU YIL 10 BİN LİRA TALEP EDİLDİ'

Petshop sahibi Turgay Karakaş dükkan kiralarının çok yüksek olduğunu ve kesinlikle denetimin yapılması gerektiğini vurguladı. Karakaş, 'Her şeyin artışı ile alım gücüde günden güne düşüyor. Eskisi gibi satış yapamıyoruz. Kiraların bu şekilde yükselmesi ve ekonominin bu doğrultuda gitmesi en çok ensafı etkiliyor. Benim kiram geçen yıl 4 bin liraydı bu yıl 10 bin lira talep edildi. Tabi biz bu artışı kabul etmedik, devletin verdiği limitin üstündeydi. Şuan 7 bin lira oldu kiram, yeni açıklanan vergiye göre ne kadar olacak bilmiyorum ama umarım kira fiyatları düşer ya da bir yapılandırma gelmeli. Çünkü daha fazla artarsa bu meblağları nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz' diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi