DÜNYA DİKEN ÜSTÜNDE

Abone Ol

 Yok maalesef dünyada huzur yok. Şöyle bakıyorum konjektörel olarak global bir yapı arz eden ülkelerin sınırları sadece coğrafik haritada belirlenmiş. Her ülke sınırlarını korumakla mükellef. Tüm ülkelerin sınırları kevgire dönmüş. Ortadoğu’yu yakan ateş tüm dünyayı sarmış.Müslüman ülkelerin perişan hali halkını ezdiği gibi diğer ülkelerin demoğrafisini de değiştiriyor. Hiç bir ülke güvende değil maalesef.Dün Rusya’nın Ukrayna’yı işgale yeltenmesi ne yazık ki milyonlarca insanı yerinden etti.Bir çok Avrupa ülkesi Ukrayna insanlarına ev sahipliği yapıyor.Bizde bundan nasibimizi aldık.Düne kadar mutlu bir şekilde yaşayan Ukrayna halkı huzursuz bir vaziyette dünyanın bir çok ülkesine dağılmış vaziyette.Görece durumu iyi olanlar evlerini aldı,iş yerlerini açtı ve hayatlarını idame etmeye çalışıyor.Diğer garibanlar mülteci olduğu ülkelerin verdiği parayla geçinmeye çalışıyor.Bu sürdürülebilir bir durum değil.Mülteci kabul eden ülkelerde insanlar homurdanmaya başladı.Çünkü ekmeğini bölüşmek istemiyor.Gelirlerinin düştüğünü gördükçe bu tepkiler artıyor..

        Suriye iç savaşından sonra özellikle ülkemiz ve Lübnan çok büyük mülteci akınına uğradı.Kesin olmayan rakamlara göre ülkemizde beş milyona yakın Suriyeli var. Lübnan’da 2.5 milyon Suriyeli var.İsrail’in Lübnan’a saldırmasından sonra bazı Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı.Ama bizde henüz pek giden yok.Çünkü biz özellikle Suriyelilere iyi bakıyoruz.Sağlık sistemi onlara çalışıyor.Biz hastahaneden randevu alamazken Suriyeliler öncelikli olarak muayene olabiliyor.Fabrikalarda bir çok Suriyeli çalışıyor.Bir çok Suriyeli hiç vergi vermeden dükkan açtı.Ama bizim esnaflar vergilerini dahi ödeyemiyor.Bir çok esnaf dükkanlarını kapattı.Bu asimetrik ortam bir takım gerilimlere neden oluyor.Zaman zaman Suriyeliler ile büyük kavgalara şahit oluyoruz. Bunun en büyük nedeni ekonomik.İktidar Suriyelilere sağladığı imkanı bizim vatandaşlardan esirgiyor.

       İsrail emperyalist bir ülke.Netanyahu diktatör.Filistin’i işgali yetmemiş gibi şimdi de Lübnan’ı işgale hazırlanıyor.Ortadoğu’yu ateşe atmaktan bir adım geri atmıyor.Bir taraftan İran’ı tehdit ediyor canı sıkılırsa Suriye’ye saldırıyor.Artık İsrail bir çıban başı olarak kan dökmeye,çoluk çocuk,genç yaşlı demeden bir nesli kurutuyor.Acımasızca saldırıyor.Hamas ve Hizbullahın liderlerini ve tüm üst düzey komutanları tek tek öldürdü. Büyük bir istihbarat gücünü kötü emelleri için kullanıyor.Kutsal topraklar adı altında emperyalist emelleri için gözünü karartıyor. Birleşmiş milletlere bile kafa tutan bu zalim devleti kimse durduramıyor.Abdyi yanına alıp ortalığı kasıp kavuruyor.Buna rağmen Arap ülkeleri ABD’ye kölelik etmeye devam ediyor. Yazıklar olsun.Petrolü liderlerinin emrinde hovardaca harcayan basiretsiz insanlar sayesinde İsrail toprak genişletmeye, mazlumları bir bir yok etmeye devam ediyor. İnsaf,vicdan kalmamış.

        Belki bazı Avrupa ülkelerinin bu durum hoşlarına gitmiş olabilir.Ama bu gidişle İsrail tüm ülkelerle sorun yaşayabilir.İsrail’in işgal ettiği ülkelerdeki insanlar Avrupa’ya gitmek için her yolu deniyor.Bir çoğu gemilerde, feribotlarda canlarını veriyor.Yine de Avrupa’ya gitmek için gözlerini karartıyorlar. Şu anda en sefil durumda olan bölge Ortadoğu.İsrail sadece Filistin,Lübnan ve Suriye ile kalmaz vaad edilmiş topraklar uğruna ülkemize bile saldırabilir.Şu anda gücü yetmeyebilir ama yarın ne olacağı belli olmaz.Hedeflerine tamamen ulaştıktan sonra sıra bize gelebilir.Tabi bunun için çok düşünmesi lazım.Bizzat kendisi buna cesaret edemeyebilir ama taşaron örgütler vasıtasıyla bizi rahatsız edebilir.

       Evet kan ve gözyaşı sadece Ortadoğu’yu değil tüm dünyayı ateş altına alabilir.Ülkeler İsrail’e karşı ses yükseltmez ise yarın bin pişman olurlar.Ülkelerine akın akın gelen mültecileri durduramazlar.Hepsini öldürecek halleri yok.Zaten bu insanlar ölümden kaçıyor,ikinci kez ölmeye karşı gözlerini karartırlar.Avrupa ülkelerinin İsrail’e desteklerini çekmeleri ve akıl ve mantık ölçüsü içerisinde İsrail’in saldırılarını durdurması için harekete geçmeleri lazım. Yarın çok geç olabilir.Bu diktatör Netanyahu bir şekilde durdurulmalı.Aksi halde büyük bir kaos dünyayı saracak.