Vatanseverlik, vatandaşların ülkeleri için savaşmaya istekli olmalarıdır. WIN/Gallup International'a göre, 64 ülkede ankete katılanların %61'i ülkeleri için savaşacaklarını söylerken, nüfusun %27'si savaşmayacaklarını söyledi. Vatanseverlik seviyesi bölgeye göre farklılık gösteriyor; Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri %83 ile en yüksek puanı alırken, Batı Avrupa ülkeleri %25 ile çok düşük puan aldı. Anketten önce yakın zamanda çatışma yaşayan ülkelerin, çatışma yaşamayan ülkelere kıyasla daha yüksek vatanseverlik sonuçları ürettiği gözlemlendi.

ÜLKELERE GÖRE VATANSEVERLIK ANALIZI

Çatışma ve genel olarak ulusa duyulan sevgi meselesini akılda tutarak, dünyadaki vatanseverlik seviyesini belirlemek için bir analiz yapıldı. Fas ve Fiji, %94'lük bir vatanseverlik oranıyla dünyada en yüksek vatanseverlik oranına sahip ülkeler olarak ortaya çıktı. Bu bilgi, Faslılar arasında ülkelerini sevmedikleri yönündeki yaygın inancı çürütüyor.

Pakistan ve Vietnam %89'luk beraberelik puanıyla ikinci oldu, Bangladeş %86, Azerbaycan %85, Papua Yeni Gine %84, Afganistan ve Gürcistan %76'lık beraberelik puanına sahip oldu. Aşağıdaki ülkelerin vatanseverlik puanı %72 idi, Hindistan, Finlandiya, Türkiye, Filipinler, Tayland ve Ermenistan.

Luuk Koelman, Fas'ın ülkedeki Yahudi nüfusu ve Faslı askerlerin 2. Dünya Savaşı sırasında Müttefiklerle olan katılımı açısından neden bu kadar yüksek puan aldığını analiz etti. Luuk, Fas'ın ülkedeki Yahudilerin varlığı nedeniyle 2. Dünya Savaşı'na dahil olduğunu belirtiyor. Dönemin Sultanı V. Muhammed, 200.000 Yahudinin yerini açıklamamayı seçti ve bu karar Yahudilerin Avrupa kamplarında ölmesini engelledi.

Kadınların büyük bir yüzdesi (örneklemin %52'si) ülkeleri için savaşmaya istekliyken, erkeklerin %67'si. 18-34 yaş aralığındaki gençler %66 ile savaşmaya daha istekliydi. Bölgeler dine göre karşılaştırıldığında, daha fazla Müslüman nüfusa sahip bölgeler %78 ile daha vatanseverdi.

Netanyahu'dan 10 saniyelik video: "Kuzeyde yaşayanları evlerine döndüreceğiz" Netanyahu'dan 10 saniyelik video: "Kuzeyde yaşayanları evlerine döndüreceğiz"

Metodoloji, örneklem büyüklüğü ve saha çalışma yöntemi

WIN/Gallup Uluslararası Anketi her yıl gerçekleştiriliyor ve bu yıl 64 ülke katılıyor. Dünya genelinde toplam 62.398 kişiyle görüşüldü. Her ülkede 1000 erkek ve kadından oluşan bir örneklemle yüz yüze, çevrimiçi veya telefonla görüşüldü. Saha çalışması 2014 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında gerçekleştirildi. Son küresel rakam, katılımcı ülkelerdeki yetişkin nüfus sayısına bağlı olarak elde edildi.

ÇOK İYI DURUMDA OLMAYAN ÜLKELER

Vatanseverlik puanında pek de iyi olmayan bölgelerden ve ülkelerden bahsetmek çok önemlidir. Gelişmiş ülkelerdeki insanların çoğu, gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara kıyasla ülkeleri için savaşmaya o kadar istekli değildir. Listenin en altında olmasa da Amerika %44, İsviçre %39, Danimarka %30 ve İngiltere %27 puan aldı. En az vatansever ülkeler sırasıyla %18, %15 ve %11 ile Almanya, Hollanda ve Japonya oldu.

Dünyanın En Vatansever Ülkeleri
 

Rütbe Ülke Ülke İçin Savaşma İsteği (Yüzde)
1 Fas 94
2 Fiji 94
3 Pakistan 89
4 Vietnam 89
5 Bangladeş 86
6 Azerbaycan 85
7 Papua Yeni Gine 84
8 Afganistan 76
9 Georgia 76
10 Hindistan 75
11 Finlandiya 74
12 Türkiye 73
13 Filipinler 73
14 Tayland 72
15 Ermenistan 72

Kaynak: Haber Merkezi