Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci hızla sona yaklaşıyor. 31 Aralık 2024 itibarıyla eski tip ehliyetler geçerliliğini yitirecek. Henüz yenileme işlemini tamamlamayanlar için cezai yaptırımlar kapıda.

YENİLEME İÇİN 2016'DAN BU YANA SÜRE TANINDI

2016'da yürürlüğe giren yönetmelikle, eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için 5 yıllık bir süre tanındı. Ancak, pandemi dönemindeki yoğunluk nedeniyle bu süre 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar yenileme işlemini yapmayan sürücüler, trafikte durdurulmaları durumunda ceza alacak.

YÜKSEK HARÇ ÜCRETİYLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Ehliyetini yenilemeyen sürücüler sadece cezalarla karşılaşmayacak. 31 Aralık 2024 sonrası ehliyet yenileme işlemi gecikenler, 12 bin TL'yi bulacak harç bedelini ödemek zorunda kalacak. Bu yüzden işlemlerini son güne bırakmayanlar avantajlı olacak.

Rusya’dan Ukrayna’ya Saldırı 16 Yaralı Rusya’dan Ukrayna’ya Saldırı 16 Yaralı

BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Ehliyet yenileme işlemleri için ALO 199e-Devlet ya da doğrudan nüfus müdürlüklerinden randevu alınabiliyor. Başvurular için gerekli belgeler arasında eski ehliyet, 15 TL başvuru ücreti, sağlık raporu ve biyometrik fotoğraf yer alıyor.

SON DAKİKAYA KALANLAR YOĞUNLUK YAŞAYABİLİR

Yetkililer, özellikle son aylarda nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Sürücüler, bu yoğunluk nedeniyle gecikme yaşamamak için işlemlerini bir an önce tamamlamalı.

YENİ EHLİYETLER PTT İLE TESLİM EDİLECEK

Başvurular tamamlandıktan sonra, yeni ehliyetler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslere gönderilecek. Sürücüler, bu süreçte geçici ehliyetle araç kullanmaya devam edebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi