Genel

Ehliyetini Yenilemeyen 6 Milyon Vatandaşa Büyük Ceza

6 milyondan fazla sürücü, yıl sonuna kadar eski tip ehliyetlerini yenilemezse ciddi cezalarla karşılaşacak. Cezai işlemlere maruz kalmamak için ehliyet yenileme süreci nasıl işliyor...

Abone Ol

2024 yılının sonuna kadar eski tip sürücü belgesi sahiplerinin ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyor. Yaklaşık 6 milyon 264 bin kişinin halen eski tip ehliyet kullandığı tahmin ediliyor. Bu sürücüler, cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için 31 Aralık 2024 tarihine kadar belgelerini yenilemek zorundalar. 

EHLİYETİNİ YENİLEMEYENE NE KADAR PARA CEZASI KESİLECEK

2025 yılı itibarıyla, eski tip ehliyetini yenilemeyen sürücüler için cezai işlemler uygulanacak ve bu kişiler trafikte ehliyetsiz sayılacak. Yıl sonuna kadar ehliyetini yenilemeyenlere 12 bin TL'ye varan para cezası uygulanması planlanıyor. 

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN RANDEVU NASIL ALINIR

Ehliyet yenileme işlemi için sürücüler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı Merkezi’ni arayarak ya da randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alarak işlemlerini başlatabiliyor. Yenileme ücreti ise eski tip sürücüler için oldukça uygun: 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf hizmet bedeli ödeniyor. Öte yandan, yeni tip ehliyetini değiştirmek isteyenler için bu rakamlar oldukça farklı; toplamda 1.220 TL’ye kadar çıkabiliyor. Sürücüler için belirlenen bu süre zarfında yenileme işlemlerinin tamamlanması büyük önem taşıyor, aksi takdirde ciddi maddi yaptırımlar devreye girecek.