Pandemi ve Ukrayna'nın işgalinin tarımsal üretimin önemini tekrardan vurguladığını belirten Ekmen, tarımsal üretimin büyük bir çoğunluğunu oluşturan mevsimlik işçilerin, tarımsal üretimin en önemli ihtiyacının karşılanmasını sağladığını belirtti.

Evlerinden uzakta çalışarak bu işi icra eden tarım işçilerinin çalışma koşullarına ve haklarına dair politakaların toplumun geniş bir kesimi doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden DEVA Partili Ekmen, 2017 yılında güncellenen mevsimlik tarım işçilerininin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik genelgenin uygulanmasında bir çok sorunun halen devam ettiğini, özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra bu hususta hangi çalışmaların yapıldığını tespit etmenin zorlaştığını vurguladı.

DEVA Partili Ekmen bu konuda, Çalışma ve Sosyal Güven Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevaplaması için TBMM'ye soru önergesinde bulundu.

Ekmen, Bakan Işıkhan'a şu soruları sordu:

1. 2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu', Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sonrasında hangi statüye kavuşmuştur? 2017 yılından itibaren genelge mucibince atılan adımlar ve gerçekleştirilen faaliyetler nelerdir?

Adanalıların Ömrü Kısaldı Adanalıların Ömrü Kısaldı

2. Başbakanlık 2017/6 sayılı genelgede şartları detaylı olarak anlatılan geçici yaşam alanları şu ana kadar kaç ilde oluşturulmuştur? Eğer oluşturulmuşsa, bu alanların sayısı ve kapasitesi nedir?

3. Genelgede bahsedildiği gibi, İl halk sağlığı müdürlüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılmış mıdır? Bu hizmetlerin ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla mobil sağlık ekipleri oluşturulmuş mudur? Eğer oluşturulmuşsa, bu ekiplerin bugüne dek yaptığı sağlık taramaları, aşılamalar ve diğer hizmetler nelerdir?

4. Sağlık hizmeti sunulan mevsimlik tarım işçilerinin kişi bazında sunulan sağlık hizmetinin türü (teşhis, tanı, tedavi vb. kişisel veri içermeyecek şekilde), bu hizmetin verildiği sağlık birimi/yer bilgisi ile birlikte Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi'ne (e-METİP) aktarılmış mıdır? Bu bilgilerin e- METİP'e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapı kurulmuş mudur?

5. Aile ve sosyal politikalar il müdürlüklerince kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar için sunulan hizmetlerden faydalanmaları sağlanmış mıdır? Ayrıca, okul çağma gelmemiş çocuklar için çocuk gelişim uzmanlarınca eğitim ve bakım hizmetleri sunulmuş mudur? Sunulmuş ise buna dair istatistikler il bazlı ve ülke genelinde tutulmuş mudur?

6. Mevsimlik tarım işçilerinin eğitim yaşındaki çocukları ve özel eğitim ihtiyacı olan çocukları için Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan 2016/5 sayılı genelge hükümleri ne ölçüde uygulanmıştır? Bu genelge hükümleri gereği bahsedilen tedbirler hangi bölgemizde ne ölçüde alınmıştır? Kaç çocuğumuz eğitim haklarından geri kalmıştır?

7. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için ne tür tedbirler alınmıştır?

8. İşçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için hangi önlemler alınmıştır? Göç alan ve veren yerler arasında trafik denetimleri artırılmış mıdır? Araç ve yol güvenliği konusunda ne tür tedbirler alınmıştır?

9. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin bilgileri e-METİP'e aktarılmış mıdır?

10. Mevsimlik tarım işçilerinin daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanması, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenmesi konusunda ne tür faaliyetler yapılmıştır?

11. Çocuk işçiliğinin ve çocuk emeğinin istismarını önleme konusunda ne tür çalışmalar yürütülmüştür? Çocukların çalışma yaşamına katılımını engellemeye yönelik hangi politikalar hayata geçirilmiştir? Ayrıca, işçi ailelerinin ekonomik koşullarını iyileştirmek ve çocuk ücretine ihtiyaç duymalarını önlemek için hangi önlemler alınmıştır?

(haber merkezi)

Editör: Haber Merkezi