Özel Haber

Ekmen'den Muz Üreticileri İçin TBMM'de Çağrı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, muz üreticilerinin yaşadığı ekonomik zorlukları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme taşıdı.

Abone Ol

Ahmet Sütcü

Mehmet Emin Ekmen özellikle aile işletmelerine tahsis edilen sübvansiyonlu kredilerin kesilmesi ve üreticilerin karşılaştığı finansal engellerin altını çizdi. Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulundu.

“Mersin, Muz Üretiminin Yarısını Karşılıyor”

Ekmen, Türkiye'de yıllık yaklaşık 950 bin ton muz üretiminin yüzde 50’sinin Mersinli üreticiler tarafından karşılandığını, bu üretimin büyük bir kısmının da Anamur’da gerçekleştiğini belirtti. Ancak üreticilerin son dönemde sübvansiyonlu kredi kesintileri nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını ifade ederek, "Bakım kredisi 30 bin TL ile sınırlandırıldı, tadilat kredileri ise tamamen kesildi" dedi.

“Tasarruf Gerekçesi Ülkeyi İthalata Mahkûm Ediyor”

Mecliste yaptığı konuşmada, sübvansiyonlu kredilerin kesilmesinin muz üretimindeki düşüşü hızlandıracağını vurgulayan Ekmen, şu ifadeleri kullandı:
“Zincir marketler, üreticiyi yok pahasına ürün satmaya mahkûm etmektedir. Aile işletmelerini desteklememenin maliyeti, ülkemizi tekrar ithalata mahkûm etmektir. Bu konuyu çözmek için Tarım Bakanlığımızın harekete geçmesi gerekiyor.”

Anamur Ziraat Odası Başkanı’ndan Destek Mektubu

Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Ekmen’e gönderdiği mektupta, muz üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları detaylı bir şekilde dile getirdi. Özellikle üreticilerin, hem kârlılık hem de erken borç ödeme imkânı sağlamak amacıyla avokado ve muz ekimini entegre şekilde yaptığını belirten Gümüş, sübvansiyonlu kredilerin avokado seralarına verilmemesinin üreticileri daha da zorladığını ifade etti.

“Ara Ekim, Çiftçinin Borç Ödeme Yöntemi”

Gümüş, muzun avokado ağaçlarının büyüme döneminde ara ekim olarak kullanıldığını ve bu sayede çiftçinin kısa vadeli borçlarını ödeme imkânı bulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Avokado, üç yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Ancak muz aynı yıl hasat ediliyor ve bu durum çiftçinin borçlarını ödemesine yardımcı oluyor. Ancak tarım müdürlüğü onaylamazsa Ziraat Bankası da krediyi vermiyor.”

Ekmen’den Çözüm Çağrısı

Ekmen, muz ve avokado üretimindeki bu entegre sistemin dikkate alınması gerektiğini belirterek, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’yı sürece müdahale etmeye davet etti. Muz ve avokado üreticilerinin ekonomik sıkıntılarının çözülmesi adına destek istedi.