Gündem

Ekonomi Gençlerin Sosyal Hayatını Vurdu! 

Mersin'de  sinema, tiyatro ve konsere gitmenin artık hayal olduğunu söyleyen gençler, sanatsal faaliyetlere bütçe ayırmaya zorlandıklarını söyledi.

Abone Ol

Sanatsal faaliyetlerinin önemine vurgu yapan gençler sanatın, önce bireyin kendini geliştirmesine sonrasında ise topluma katkı sunmakta önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekti.

HABER: Meryem KARADAĞ/ Rabia ARSLAN

Son zamanlarda yaşanan ekonomik krizle birlikte gençler birçok aktiviteden vazgeçtiklerini ve sosyal yaşamlarını kaybettiklerini söyledi. Artık ekonomiden konuşmak istemeyen gençler, bir ülkede sanatın ve sosyal aktivitelerin bu kadar pahalı olmasını kabul etmediklerini söyledi.
Uzun zamandır beklediği filmin vizyona girdiğini söyleyen Damla Yılmaz ve birçok genç, 'Çok uzun zamandır sinemaya gitmiyorum çünkü biletler çok pahalı. Bir bilet 105 TL, her şey çok pahalı olunca biz de sinemaya gitmekten vazgeçiyoruz' dedi.

'ANCAK EVDE OTURUYORUM'

Öğrenci Merve Yavuz ay sonunu zor getirdiğini söyleyerek, 'Kirada kalıyorum. Burs almıyorum, kredi alıyorum. Aynı zamanda ailem gelirime destek çıkıyor. Bunlarla birlikte aylık gelirim anca 2 bin 500 TL oluyor. Dışarı ara ara çıkıyorum, yol parası bile çok pahalı. Arkadaşlarla dışarı çıkıp yemek yiyelim desek en basit bir dürüm 80-100 TL. Çay bile çok pahalı. Elimizi neye atsak ateş pahası. Sonra başka ihtiyaçlarım da var tabii. Sözün özü kıt kanaat geçiniyorum' diye konuştu.

'ÇAY İÇMEK BİLE LÜKS'

Bu koşullarda sosyal aktiviteye bütçe ayıramadığını anlatan öğrenci Buse Doğan, 'Geçen sene devlet tiyatrolarına ara ara olsa da gidebiliyordum, bu sene hiçbir şekilde gidemiyorum. Özel tiyatrolara gitmek zaten mümkün değil. Bir enstrüman çalmayı öğrenmek istesen enstrüman fiyatları malum. Konser fiyatları da uçuk. Artık sanatsal ya da sosyal etkinlikleri geçtim, arkadaşlarımla oturup çay içmek bile lüks geliyor' dedi.

Belediyelere seslenen öğrenci Selim Kara, 'Belediyeler gençlerin sosyalleşmesi için daha uygun ve sabit fiyatlı yerler inşa etmeli, çünkü artık her şey çok pahalı bizler de sosyal bir hayat yaşamak istiyoruz. Ama artık lise öğrencisi de üniversite öğrencisi de hatta ortaokul öğrencisinin bile gündeminde ekonomi var. Biz gençler artık ekonomi konuşmak istemiyoruz. Bir menüye bakmadan su ya da çay almak istemiyoruz. Artık çay da pahalı en son arkadaşımla gittik 30 TL ödedik' diye konuştu.

'SANAT LÜKS OLDU'

Ece Deniz ise ücretli etkinliklere katılamadığını daha çok ücretsiz olan etkinliklerin de kısıtlı olduğunu ifade ediyor ederek, 'Üniversiteyi kazandığım zaman en azından tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere gidebilirim diye düşünüyordum. Üçüncü sınıf oldum kaç defa konsere gittiğimi sorsanız bir elin parmağını geçmez. Ücretsiz olursa katılıyorum' dedi.

Bunların lüks değil ihtiyaç olduğunun altını çizen Deniz, 'Öyle bir haldeyiz ki 120 lirayı tiyatroya vermek için beş defa düşünüyoruz. Mersin'de sosyal aktiviteler var ama para yok. Bence kültür sanat faaliyetlerine gençler için gerçekten bütçe biraz daha uygun olmalı. Sanat herkese yönelik olmalı sadece zengine ya da parası olana değil. Çünkü sanattan kopuk bir toplum, kendini geliştiremez' şeklinde konuştu.

'BİR TATİLE GİTMEK HAKKIMIZ DEĞİL Mİ?'

Murat Akça uzun zamandır sinema-tiyatro gibi etkinliklere katılamadığını söyledi. Arkadaşları çağırdığında da bir bahane bulup katılamayacağımı söylediğini anlatan Murat Akça, 'Gelirim belli. Ailemden para istemeye utanıyorum, iş yok güç yok. Cebinde para olmazsa tiyatro ya da sinemaya nasıl bütçe ayırayım? Konser fiyatları zaten uçmuş durumda. Bir işsiz genç bunu nasıl versin? Ay sonunu zor çıkarıyoruz. Ben de isterdim bir tatile gitmeyi, arkadaşlarımla güzel bir tatil yapmak isterdim. Bir tatile gitmek hakkımız değil mi? Hakkımız olsun istiyoruz' ifadelerini kullandı.

'BEKLEDİM FİLM VİZYONA GİRDİ AMA BİLET ÇOK PAHALI'

Uzun zamandır beklediği filmin vizyona girdiğini söyleyen Damla Yılmaz, 'Çok uzun zamandır sinemaya gitmiyorum çünkü biletler çok pahalı, 105 TL bir bilet, mısır ve kola da alsam yanımda arkadaşım da olsa çıkışta bir yemek ve üstüne kahve de içsek 450 TL falan tutar. Her şey çok pahalı olunca bizde sinemaya gitmekten vazgeçtik' dedi.