Sağlık

Elektronik Sigara Baş Boyun Kanseri Riskini Artırıyor

Prof. Dr. Şefik Hoşal: Baş boyun kanserlerinin genelde ileri yaş hastalığı olmasına rağmen son yıllarda gençlerde de görülme sıklığı arttı,

Abone Ol

Baş boyun kanserlerinin en önemli sebebinin sigara kullanımı olduğu, elektronik sigara ve pasif içiciliğin de riski artırdığı bildirildi. Avrupa Baş Boyun Derneği (EHNS) ve Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, baş boyun kanserlerinin genelde ileri yaş hastalığı olmasına rağmen son yıllarda gençlerde de görülme sıklığının arttığını anlattı. Prof. Dr. Hoşal, yüz, baş ve boyun bölgesinde beyin ve göz dışındaki yerlerde gelişen tümörlerin baş boyun kanserleri alanına girdiğini söyledi. Dünyada yılda ortalama 700 bin kişinin baş boyun kanserleri tanısı aldığını aktaran Hoşal, bu tümörlerin kansere bağlı ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer aldığını ifade etti. Şefik Hoşal, "Beş yıl içerisinde bu rakamın yaklaşık yarısı, maalesef ölümle sonuçlanıyor. Erken evrede tedavide başarı yüzde 80'lere ulaşırken, ileri evrede bu oran yüzde 40'lara düşüyor, yani yarı yarıya azalıyor" dedi.

Erkeklerde 2 ila 4 kat daha fazla görülüyor

Hoşal, baş boyun kanserlerinin, erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 2 ila 4 kat daha fazla görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Bu nedenle özellikle 40 yaş üstü erkeklerin baş boyun kanserleri belirtilerinin farkında olmaları ve ne zaman doktora başvuracaklarını bilmeleri gerekir. Erkeklerde daha sık karşılaşılmasının sebebi, yoğun sigara ve alkol tüketiminin erkeklerde daha fazla olmasıyla açıklanabilir. Fakat kadınlarda sigara tüketiminin artmasıyla birlikte kadınlarda da artış gözlemleniyor."