Prostat Kanserinden Korunmak İçin 5 Kural Prostat Kanserinden Korunmak İçin 5 Kural

Türkiye'de; hem solunum hastalıkları, hem de akciğer kanseri tüm ölümler arasında ilk basamaklarda yer almaya devam ederken, bu hastalıkların en büyük nedeni ise halihazırda sigara tüketiminden kaynaklanıyor.  Son yıllarda sigara kartellerinin en büyük tuzağı ise elektronik sigaralar.  Yasak olmasına karşın elektronik sigara satışı internet üzerinden devam ederken, simsarların hedefinde gençler yer alıyor. 'Aromalı' denilerek pazarlanan ürünlerde bağımlılık yapan THC maddesi bulunurken, sigara ve elektronik ürünleri 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içerdiği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılında yasak getirilmesine karşın elektronik sigara satışı deavm ediyor.

CİRİT ATIYORLAR

İnternet 500 TL ile 2 bin TL  arasında satışı yapılan e-sigara ürünleri yurtdışından kaçak yollarla ülkeye sokuluyor. Yaptığımız araştırmalar sonucunda yasal olmayan satışların en çok yapıldığı mecraların ise arama motorunda çıkan ilk 7 sayfa olduğunu tespit ederken, internetteki en fazla kullanıcının yer aldığı forum sitesinin ise 'www.esigarakulubu.com' olduğu dikkatimizden kaçmadı.

ENDİŞE VEREN ARTIŞ

Uzmanlar ise sigara türlerinin adeta kanserde patlamaya eden olduğunu belirtirken, Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ise "50 yaş ve üzerindeki yaş gruplarında akciğer kanseri görülme oranın arttı. Bu durum, yaşlı nüfusun daha dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini gösteriyor. 50-69 yaş grupları içinde erkeklerde yüzde 25 ile en sık görülen tür akciğer kanseridir. 50-69 yaş grubunda kadınlarda akciğer kanseri görülme oranı yüzde 7’dir" diyor.

UZAK DURUN

Akciğer kanserinin özellikle erkeklerde en yaygın ve öldürücü kanser türü olduğunu belirten TTD Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel de, “Akciğer kanserinden korunmanın tek yolu sigara ve benzeri ürünleri kullanmamak ve maruz kalmamaktır. Özellikle tütün ürünlerini kullanmanın yanında tütün ürünlerinin dumanına maruz kalmak, asbest, ağır metal ve radyasyona maruziyet, hava kirliliği gibi faktörleri riski artırmaktadır" bilgisini veriyor.

Zehirli abluka, akciğer kanserinde korkutan tablo - Resim : 2

YILDA 30 BİN TEŞHİS

Öte yandan endişe veren artış oranları resmi verileri de yansımış durumda. Türkiye'deki resmi rakam ve araştırmalara göre ölümlerin yüzde 13.5'i solunum sistemi hastalıklarından kaynaklanırken, akciğer kanserinden ölüm oranı ise 100 binde 40-50 kişi olarak kayıtlarda yer alıyor.  TÜİK tarafından yayınlanan son Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye genelinde her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 28 olarak saptanırken, bu oranın 2022 yılında yüzde 28.3'ye çıktığı vurgulanıyor. Türkiye Kanser İstatistiklerine göre her yıl ortalama 30 binden fazla kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor. 

KULLANIMI ARTAN TEK ÜLKE 

‘Türkiye Solunum Koalisyonu tarafından geçtiğimiz haftalarda duyurulan son verilerde ise Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları nedeniyle 2022 yılında 70 bine yakın kişinin yaşamını kaybettiği öne sürülüyor. Son verilere göre, Türkiye, kıta Avrupası'nda sigara kullanım oranı artan tek ülke durumunda bulunuyor.

Kaynak: İmece Gazetesi