Genel

Emekli Emniyet Müdürü İsmail Çalışkan: Önlem Alınmazsa Latin Amerika Ülkesine Döneceğiz

Polise yeterli eğitim verilmediğini belirten emekli 1. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Çalışkan Türkiye’nin Latin Amerika ülkesine dönebileceği uyarısını yaptı: "Polis, asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukukçu, anne gibi şefkatli olmalı ki vatandaş saygı göstersin."

Abone Ol

Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu’na göre Türkiye’nin organize suçlarda Avrupa’da birinci, bütün dünyada ise 14. sırada olduğunu kaydeden İsmail Çalışkan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu rapora göre Türkiye’de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunuyor. Şu anda asayiş ve örgütlü suçlar açısından ülkemizin gittiği nokta, 1970-1990 arası dönemdeki terör suçları açısından gittiği nokta ile aynıdır. Maalesef, bir zamanlar terör suçlarına verilen önem asayiş suçlarına verilmiyor. Eğer bu konuda bir bilinç oluşturulmazsa ve mücadele politikası geliştirilmezse, ülkemiz yavaş yavaş, organize suç şebekelerinin büyük meblağlara hükmettiği, çetelerin şov yaptığı, şehirde bazı mahallelere polisin giremediği, gençler arasında çete kimliklerinin revaçta olduğu, polisin bir sokak kabadayısına bile bulaşmak istemeyeceği, devlet otoritesinin maskaraya döndüğü bir Latin Amerika ülkesine döneriz.” 

Yeni suçlu profili

Geleneksel suçlu-sabıkalı kesimi ile polis arasında, bugün yaşananların geçmişte yaşanmadığını kaydeden Çalışkan şunları söyledi:

“Bu kişilere uygulanan yakalama ve gözaltı işlemleri sırasında polis çoğu kez kendisine verilen zor kullanma yetkisini kullanmaya gerek duymazdı. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle kolluğun soruşturmalardaki inisiyatifi alındı ve suçlu kesimin çekindiği bir organ olmaktan çıktı. Polisten, devletten ve toplumdan çekinen eski suçlu profilinin yerini bağımsız ve bireyci bir suçlu profili aldı. Çalışkan bu konuya şöyle açıklık getirdi:

“Türkiye nasıl bir zamanlar terörle mücadelenin başarılı örneklerini vermişse, şu anda kamu düzeni sorunu ve organize suç ile de mücadele edecek kapasitede kurumlara sahiptir. Nitekim eski sistemde kolluk, savcı adına olaylara re’sen el koyar, soruşturma ve gözaltı işlemlerini yürütürdü. Buna yeniden işlerlik kazandırılmalı. Suçlu, işlediği suçun sonucu ile daha etkir biçimde yüzleşmelidir. 26 suç işleyip dışarıda gezmek gibi toplumsal vicdanı isyan ettirecek boyutta adaletsizlik ve acizliklere yer verilmemeli.”