HABER:Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Emekli maaşı zammı yüzde 25'e yükseltildi. Memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin yüzde 17.55 ve yüzde 19.77 olan normal enflasyon zamlarına verilecek ek refah payıyla yüzde 25'e çıkarılacak. Yüzde 25'lik emekli zammı, daha önce 5 bin 500 liradan, 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Emekliler ise artık umudunun kalmadığını söyledi.

Sahte bal operasyonunda ele geçirilen miktar dudak uçuklatan cinsten Sahte bal operasyonunda ele geçirilen miktar dudak uçuklatan cinsten

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 7500 LİRA KALDI

Önergelere göre yüzde 25'lik zam, daha önce 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Emekli zamları sadece kök aylıklara yapılacak. Buna göre örneğin kök aylığı 6 bin lira olup hazine desteğiyle 7.500 lira aylık alan emeklinin 6 bin liralık kök aylığına yüzde 25 zam yapılacak.

Bu emeklinin kök aylığı 7 bin 500 liraya yükselecek. Ancak bu emekli zaten 7 bin 500 lira aylık aldığı için ilave zam alamayacak. Hazine, bu emekliye destek ödemesi yapmamış olacak. Buna karşılık örneğin kök aylığı 6 bin 500 lira olan ve hazine desteğiyle 7 bin 500 lira aylık alan emeklinin 6 bin 500 liralık aylığı yüzde 25 artacağı için bu emeklinin yeni zamlı aylığı 8 bin 125 liraya çıkacak.

İki yıl önce emekli olduğunu fakat geçinebilmek için hala çalıştığını söyleyen emekli bir vatandaş, 'Bir emekli olarak ben yeterli bulmuyorum ki mecburen çalışmak zorundayım. Gençleri işsiz bırakmak zorunda kalıyoruz. İki yıldır emekliyim. İki yıldır mecburen çalışıyorum. Geçinilmiyor. Aldığım maaş faturalara anca yetiyor. Gıda ve kiraya yetişemiyorum. Açlık sınırı nerede, biz neredeyiz? Emekli maaşı en az 15 bin lira olması lazım' dedi.

'Emekli maaşı en düşük 15 bin lira olmalı'

Zamların yetersiz olduğuna değinen bir başka vatandaş, 'Yetersiz bir zam bu. Geçinmek çok zor artık. 25 sene oldu emekli olalı. Zorlanıyoruz geçinmekte. Maddi bakımdan zorlanıyoruz. Her şey çok pahalı. Yüzde 25 yeterli değil. Ben de emekliyim. Asgari ücretten çok düşük kaldı maaşım. 8 bin lira. Emekli maaşı en düşük 15 bin lira olmalı. Hayatımızı kısıtlıyoruz resmen'diye konuştu.

'Biz emekliler günümüzü Yoğurt Pazarında oturarak geçiriyoruz'

Ev kiralarına ve gıda fiyatlarına değinen bir emekli ise, 'Markete gitmeye korkuyoruz. 13-15'den aşağı olmaması gerek emekli maaşı. 3 parça bir şey alsak 500'den aşağı tutmuyor. Ev kirası, faturalar var. Biz emekliler günümüzü Yoğurt Pazarında oturarak geçiriyoruz. Bir kahveye gidemiyoruz. Bir bardak çay olmuş 10-15 TL. Yaz geldi havalar ne kadar sıcak hissediyorsunuz. Bu sıcaklarda şöyle güzel bir tatile gitmek isterdim ama cepte para yok nasıl tatile gideyim ben şimdi. Tek yaptım Yoğut Pazarında oturmak' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi