Özel Haber

Emirler Kent Ormanını Yağmalattılar

Mersin'deki Emirler Kent Ormanı, ekoturizm adı altında hızla yapılaşmaya açılıyor ve bu durum çevre savunucuları tarafından büyük tepki çekiyor.

Abone Ol

Ahmet Sütcü

Mersinli mimar Abdullah Yılmaz, ormanın ekoturizm alanı ilan edilerek yapılaşmaya açılmasının, bölgedeki arazileri toplayan grupların baskılarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Yılmaz, imar planlarında yapılan değişikliklerle, nadir görülen büyüklükte üç büyük parsel oluşturulduğunu ve bu durumun yapılaşma yoğunluğunu artırdığını vurguladı. "Yenişehir'de, Emirler Kent Ormanı'nda betondan kuleler yükselecek," diye ekledi.
Betonlaşan Orman: Ekoturizm mi, Rant mı?
Yılmaz, Mersin'in gelişen ilçelerinden Yenişehir'in kent yağmasının merkezi haline geldiğini belirterek, süreci detaylandırdı. Mersin-Adana Planlama Bölgesi’nin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda Emirler’in tarım ve orman alanı olarak gösterilen bölgelerinin belediye başkanları ve meclis üyelerinin oy birliğiyle turizm alanına dönüştürüldüğünü kaydeden Yılmaz, "Bu değişiklik sonrasında bölgedeki araziler belirli gruplar tarafından toplandı ve yapılaşmaya açıldı" dedi.


Yılmaz, yapılaşmanın önü açılırken çevreye ve ağaçlara zarar verildiğini ifade etti. "Orman Bölge Müdürlüğü, Emirler'de ağaç kesimi yaparken, Mersin Çevre Platformu bölgede nöbet tutarak orman katliamını durdurmaya çalıştı" dedi. Buna karşın, Yılmaz, ormanı yapılaşmaya açan yetkililerin, çevrecilerle birlikte "ağaç kestirmeyiz" diyerek poz vermesini "trajikomik" olarak nitelendirdi.

Rant Uğruna Yok Edilen Doğa

Yılmaz, "Emirler Ekoturizm alanında yakında başlayacak olan beton yapılar, villa ve apartlar için her şey hazır. Ormanlar yerini betona bırakıyor" diyerek durumu özetledi.