Pankreas kanseri

İleri yaş hastalığı olan pankreas kanserinde, sigara ve alkol kullanımı ile fazla kilo çok önemli risk faktörlerini oluşturur. Genellikle hazımsızlık, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı gibi pankreasa özgü olmayan şikayetlerle başlayan pankreas kanseri için önerilen rutin bir tarama yöntemi yok. Ama şüphe duyulduğu durumda fizik muayene ve ultrasonografi ile kişinin değerlendirilmesi gerekir.

Safra yolu kanseri 

Hastalık kendisini şişkinlik, iştahsızlık, kilo kaybı, karnın sağ üst kadranında ağrı ve sarılık ile belli eder. Bu şikayetlerle doktora giden kişiye yapılan fizik muayene ve kan testleri hastalık hakkında şüphe uyandırırsa, tanı ultrasonografi veya magnetik rezonans (MR) ile konulur. Rutin bir tarama yöntemi bulunmuyor.

Mide kanseri 

Fazla tuzlu yiyenler, A kan grubuna sahip olanlar ve aile öyküsü olanlarda mide kanseri riski artar. Karnın üst tarafında dolgunluk, mide bölgesinde ağrı, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı ile kendini belli eden mide kanserinde tanı endoskopi ile konulur. Bu hastalık için Japonya’da rutin tarama yapılırken, rutin tarama sayesinde mide kanserlerinin büyük kısmı erken evrede saptanır ve tedavi edilebilir.

Cilt kanseri 

Cilt kanserlerinin “malign melanom” denen türü hızlı yayılır. Bu kanser türü için en önemli risk faktörü güneşe ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmak. Ciltte yeni bir nevüsün (ben) oluşması, mevcut olanların büyümesi, kenarlarının düzensiz olması, alacalı bir renk halini alması durumunda cilt kanserinden şüphelenilir. Erken tanı, cilt hastalıkları muayenesi ve biyopsi ile konulur.

Akciğer kanseri 

Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir. Şikayeti olan kişilerin muayene olmaları, ardından akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi ile taranmaları gerekir. Hiç şikayeti olmayan ve risk grubunda olan kişiler de (55 yaş üzeri ve 30 paket/yıl sigara içim öyküsü olanlar) düşük doz bilgisayarlı tomografi ile taranarak akciğer kanseri erken teşhis edilebilir.

Beyin tümörü 

Vali Pehlivan: "Yüksek Standartlara Haiz Sağlık Altyapımız Bulunuyor" Vali Pehlivan: "Yüksek Standartlara Haiz Sağlık Altyapımız Bulunuyor"

Baş ağrısı, baş dönmesi, epileptik nöbet, şuur bulanıklığı, kol-bacaklarda güçsüzlük veya felç gelişimi en sık rastlanan belirtiler. Radyasyon dışında bilinen bir risk faktörü bulunmuyor. Tanı, şikayeti olan kişilerin beyin magnetik rezonanslarının çekilmesi ile konulur.

Testis tümörü 

Hastalık kendisini testiste şişlik ve ağrı ile gösterir. Teşhis muayene ve ultrasonografi ile konulur. Testis tümörü tedavi şansı yüksek olan bir tümör türü ancak tedavi edilmediği zaman da çok hızlı yayılır. Bu nedenle testiste şişlik veya ağrı fark edildiği anda üroloji uzmanına başvurmak gerekir.

Kaynak: Haber Merkezi