Ahmet Sütcü

Başkan Tuncer, Perşembe Pazarı'nda Esnafla Bir Araya Geldi Başkan Tuncer, Perşembe Pazarı'nda Esnafla Bir Araya Geldi

Memur ve emekli zammında belirleyici olan üç aylık enflasyon farkı da netleşti. TÜİK’in Eylül ayı enflasyon oranını yüzde 49,38 olarak açıklaması üzerine işçi ve memur sendikaları ile oda ve derneklerden olumsuz tepkiler gelmeye başladı. Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, “Enflasyon oranındaki artışın ücretli olarak çalışan işçi, memur, çiftçi, köylü, emekli başta olmak üzere toplumun tüm katmanları ile birlikte esnaf ve sanatkarları da doğrudan olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Ak Budak “Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Ak Budak TÜİK’in Verdiği bir rakama bizler ne inanıyoruz. Ne güveniyoruz” dedi.

Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, “Fiyatlar arttıkça vatandaşın alım gücü düşüyor ve bu da çarşı ile pazarda alışverişin durmasına sebep oluyor” dedi.

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, aylık bazda 2,97 olarak açıklanan Eylül ayı enflasyon oranının esnaf üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Enflasyon oranındaki artışın ücretli olarak çalışan işçi, memur, çiftçi, köylü, emekli başta olmak üzere toplumun tüm katmanları ile birlikte esnaf ve sanatkarları da doğrudan olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Başkan Sarı, “Esnaf ve sanatkarlarımız doğrudan halka mal ve hizmet sunan bir kesimdir. Fiyatlardaki artışların vatandaşların tüketime olan ilgili azalmasından kaynaklı olarak üyelerimizin iş hacminin düşmesine neden olacaktır” dedi.

Enflasyonun esnafı maliyet yönünden de etkilediğine dikkat çeken Başkan Sarı, “Enflasyonun yüksek seyretmesi, üyelerimizin girdi maliyetlerinde artışa neden olmaktadır. Üretimdeki her artışta, müşteriye sunulan ürün ve hizmetin maliyetini arttırmaktadır. Ancak esnaf ve sanatkarlarımız bu artışları imkanları doğrultusunda dizginlemekte, maliyetteki artışları sineye çekerek fiyatlara minimum düzeyde artış yansıtmaktadır. Zaten alım gücü düşen vatandaşların fedakârlık daha fazla fedakârlık yapmalarının önüne geçmeye çalışmaktadır” diye konuştu.

Başkan Sarı, Hükümetin gelecek üç yıla dair ekonomik tahminlerini içeren Orta Vadeli Program'da 2024 yılı için enflasyonun yüzde 41,5'e gerileyeceği ve 2025 sonunda yüzde 17,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldüğünü kaydederek, “Temennimiz yüksek enflasyonun bir an önce makul düzeylere çekilmesi. Ekonomi yönetiminden yüksek enflasyonun kırılgan ekonomimizin en zayıf halkası alan esnaf ve sanatkarlarımızın üzerinde yarattığı tahribatı giderecek önlemler almasını beklemekteyiz” şeklinde açıklamasını tamamladı.

AKBUDAK: "TÜİK’İN VERDİĞİ RAKAMLAR GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR"

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Ak Budak, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına güvenmediklerini belirtti. Ak Budak, "TÜİK’in verdiği rakam emekliyi bağlamıyor. Çünkü bu rakamların hepsi yanlış. Biz, yaşadığımız enflasyon oranını biliyoruz. TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçeklerle örtüşmüyor" dedi.

Emeklilerin durumuna da dikkat çeken Ak Budak, "Emeklilerin aldığı 12 bin TL ile kiralar 15 bin, 20 bin bandında. Geçimlerini nasıl sağladıklarını tahmin edebilirsiniz. Bu verilen aylıkla emeklinin yaşamasından söz ediliyor. Hangi geçimden bahsediyorlar?" ifadelerini kullandı.

ALGÜLLÜ: "ENFLASYON FİYAT DENGELEMESİNİ ZORLAŞTIRIYOR"

Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, “fiyatlar arttıkça vatandaşın alım gücü düşüyor ve bu da çarşı ile pazarda alışverişin durmasına sebep oluyor.”

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine değinerek, "Aylık bazda 2.97, yıllık olarak ise yüzde 49,38 oranında bir enflasyon söz konusu. Ancak bu oran, reel piyasalara ve çarşıya nasıl yansıyacağı konusunda esnaf olarak fiyat dengelemesini aylardır tutturamıyoruz" dedi.

Algüllü, artan toptan ve perakende fiyatların hem vatandaşları hem de esnafı mağdur ettiğini ifade etti. "Fiyatların yükselmesini istemiyoruz. Çünkü fiyatlar arttıkça vatandaşın alım gücü düşüyor ve bu da çarşı ile pazarda alışverişin durmasına sebep oluyor. Ümit ediyorum ki, enflasyon rakamlarını önümüzdeki dönemde daha düşük seviyelerde görme şansımız olur" diye ekledi.

Bekir Algüllü

Kaynak: Ahmet Sütcü