Ahmet Sütcü

Evcil hayvan sahipliği, hayatımıza neşe ve sevgi katan dostlarımız için taşıdığımız sorumluluklarla doludur. Ne var ki, bazen yanılgılara dayanarak evcil dostlarımıza yanlış bakım uygulayabiliyoruz. Veteriner Hekimler özellikle kedi ve köpeklerde yanlış beslenme sonucu karşılaşılan sağlık problemlerini ve evcil hayvan bakımında doğru sanılan yanlışları vurguluyor.

Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Çaltıbozkır’daki Asfalt Çalışmalarını İnceledi Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Çaltıbozkır’daki Asfalt Çalışmalarını İnceledi

Kedilerde Beslenme

Kedilerin sütle beslenmesi gerektiği yaygın bir yanılgı iken, gerçekte laktoza karşı intoleransları ishale yol açabilir. Kediler için kaliteli kuru mama, gerekli tüm vitamin ve mineralleri sağlamada yeterli olacaktır. Yine, yeni doğan kedilere keçi sütü verilmesi yaygın bir hatadır; aslında özel kedi sütü tozları ile beslenmeleri gerekmektedir.

Balık, kedilerin tek besin kaynağı olamaz; çünkü balıkla beslenmek tiroid problemleri ve beslenme dengesizliğine sebep olabilir. Kedinizde çeşitlilik önemlidir ve kırmızı et, tavuk gibi diğer besin kaynaklarını da içermelidir.

Sağlık: Aşılar ve Kısırlaştırma

Evcil hayvanlarımız evde olsalar bile aşıları ve parazit ilaçlamaları ihmal edilmemelidir. Dışarıdan taşınan mikroplar ve parazitler her zaman risk teşkil eder.

Kısırlaştırmanın hayvanların doğasını bozduğu inancı da yanlıştır. Aslında kısırlaştırma, üreme ile ilgili hormonların sebep olduğu bazı sağlık risklerini azaltır.

Fiziksel Özelliklerde Yanlış Bilinenler

Bir köpeğin burnunun ıslaklığı ya da kuruluğu genel sağlık durumu hakkında kesin bir gösterge değildir. Yaralarını yalayan hayvanlar, aslında yaraların kötüleşmesine yol açabilirler. Kedilerin bıyıkları denge için değil, çevrelerini algılamak için kullanılır.

Düzenli veteriner kontrolleri, görünmeyen sağlık sorunlarının erken teşhisinde kritik öneme sahiptir. Kedilerin nankör olduğu inancı ise tamamen yanlıştır; kediler, aile üyeleriyle güçlü bağlar kurabilir ve duygusal durumlarına duyarlı olabilirler.

Kedilerin her zaman dört ayak üstüne düştüğü ve köpek ya da kedi tüylerinin kist oluşturduğu inanışları da yanılgıdır. Ayrıca, düzenli aşılanan ve iç-dış parazit kontrolleri yapılan evcil hayvanlar, hamileler ve çocuklar için risk oluşturmaz.

Son olarak, evcil hayvanları sık sık yıkamanın onları ferahlattığı düşüncesi de zararlıdır; bu durum cilt sorunlarına yol açabilir ve mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir.

Kaynak: Ahmet Sütcü