Özel Haber

Evcil Hayvanlara Mikroçip Takma Süresi 2025 Yılına Kadar Uzatıldı

Veteriner Hekim Ülkü Ünlü Çalışkan, evcil kedi ve köpeklere mikroçip taktırma süresinin 2025 yılına kadar uzatıldığını belirterek, hayvan sahiplerinin bu süre zarfında herhangi bir cezai işlemle karşılaşmadan her yaştan kedi ve köpeğe mikroçip taktırabileceğini ifade etti.

Abone Ol

Kadri Duman

Mersin Ünlü Veteriner Kliniği'nden Veteriner Hekim Ülkü Ünlü Çalışkan, evcil hayvanlarda mikroçip uygulama süresinin 2025 yılına kadar uzatıldığını söyledi. Çalışkan, "Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil köpek, kedi ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması süresi 31 Aralık 2022'de sona ermişti. Ancak, 5199 Sayılı Kanun değişikliği ile bu süre 2025 yılına kadar uzatıldı" şeklinde konuştu.

Çalışkan, mikroçip uygulaması sayesinde Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) üzerinden hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle gibi bilgilerin yanı sıra, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri, aşı durumu, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

Ayrıca, kedi ve köpeklerde mikroçip uygulamasında daha önceki 6 aylık sınırın kaldırıldığını ifade eden Çalışkan, hayvan sahiplerinin 31 Aralık 2025 tarihine kadar herhangi bir cezai işlemle karşılaşmadan her yaştan kedi ve köpeğe mikroçip taktırabileceğini vurguladı.