Gamze Nur Yavuz

Fahri müfettiş, özellikle trafik düzeni konusunda, polis, jandarma ve trafik zabıtasına destek olmak amacıyla belirli şartları sağlayan sivil şahısların gönüllülük esasına göre yürüttüğü bir görevdir. 1997 yılından bu yana Türkiye'de uygulanan fahri müfettişlik sistemi, trafik güvenliğinin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlar.

Bu göreve başvurmak isteyen adaylar, aşağıdaki şartları sağlamalıdır:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. En az 40 yaşında olmak.
  3. En az yüksekokul mezunu olmak.
  4. En az on yıllık sürücü belgesine sahip olmak.
  5. Ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarına asli kusurlu olarak karışmamış olmak.
  6. Başvuru tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde 100 ceza puanı alarak sürücü belgesinin iptal edilmemiş olması.
  7. Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.
  8. Belirli suçlardan hükümlü bulunmamak.

Bu şartları sağlayan adaylar, ilgili evrakları ile birlikte ikamet ettikleri ilin valiliklerine başvuruda bulunabilir. Başvurular, Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından değerlendirilecek ve Emniyet Genel Müdürü'nün teklifi ile İçişleri Bakanı'nın onayından sonra fahri müfettişlik kimlik belgesi verilecektir.

Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Çaltıbozkır’daki Asfalt Çalışmalarını İnceledi Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Çaltıbozkır’daki Asfalt Çalışmalarını İnceledi

Fahri müfettişler, görevleri sırasında herhangi bir maaş almazlar, ancak görevlerini yerine getirirken kullanılan araçların yakıt giderleri karşılanır.

Fahri müfettişler, belli başlı trafik ihlalleri için ceza yazabilirler, ancak araç durdurma, sürücülerle muhatap olma veya belge kontrolü gibi yetkilere sahip değildirler.

Kaynak: İmece Gazetesi