Ramazan ayının son günlerine yaklaşılırken, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği 2025 yılı fitre ve fidye miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yaptığı değerlendirme sonucunda, hem fitre hem de günlük fidye miktarı 180 TL olarak belirlendi. Açıklamada, bu tutarın 2025 Ramazan ayından 2026 Ramazan ayına kadar geçerli olacağı vurgulandı.
Fitre Miktarı 2025: 180 TL
Diyanet İşleri Başkanlığı, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında toplanan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kararı doğrultusunda 2025 yılı fitre tutarını 180 TL olarak duyurdu. Fitre, Ramazan orucunu tamamlayıp bayrama ulaşan Müslümanların, maddi durumu elverişli ise vermesi vacip olan bir sadaka olarak tanımlanıyor.
Kurul, belirlenen bu tutarın ülke genelindeki sosyo-ekonomik şartlar, bir kişinin günlük gıda ihtiyacı ve ilgili dini kaynaklar doğrultusunda belirlendiğini ifade etti. Aynı miktarın günlük oruç fidyesi bedeli olarak da kabul edildiği bildirildi.
Fidye Ne Kadar, Kimlere Verilir?
Oruç tutamayacak durumda olan kişiler için belirlenen fidye bedeli de 180 TL olarak açıklandı. Fidye, Ramazan ayında oruç tutamayan ve bu orucu kaza etmesi mümkün olmayan kişilerin, her bir gün için yoksul bir kimseyi doyuracak kadar bir miktarı sadaka olarak vermesini ifade ediyor.
Fitre ve fidye, nakdi olarak ödenebileceği gibi ayni (gıda maddesi) şekilde de verilebiliyor. Ancak bu miktar, kişinin günlük gıda harcamalarına göre artırılabiliyor.
Fitre Ne Zaman Verilir?
Fıtır sadakası Ramazan Bayramı’nın birinci günü verilmekle birlikte, bayramdan önce verilmesi daha faziletli kabul ediliyor. Bayram namazından önce verilmesi sünnete daha uygundur. Bayramın ilk günü ya da sonrasında da verilmesi mümkün olmakla birlikte, bayramdan sonraya bırakılması mekruh sayılıyor.
Şâfiî mezhebine göre ise fitre, bayramın birinci gününün gün batımına kadar verilmelidir. Aksi halde, meşru bir mazeret yoksa bu gecikme haram kabul edilir. Fitre, Ramazan’ın ilk günlerinden itibaren de verilebilir.
Kimlere Fitre Verilmez?
Fitre, bir kişinin toplumda bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak düzeyde belirleniyor. Ancak fıtır sadakası bazı kişilere verilemiyor. Kişi; anne, baba, büyükanne, büyükbaba gibi usûlüne; çocukları ve torunları gibi fürûuna; ayrıca eşine fitre veremez.
Fitre, bir veya birden fazla fakire verilebilir. Ancak bir kişiye verilen fitre miktarı, belirlenen tutardan az olmamalıdır. Dini kaynaklara göre, fitrenin amacı bir yoksulun bayram sevincine ortak olmasını sağlamaktır.
Fitre Nedir, Farz Mıdır?
Fıtır sadakası; insan olarak yaratılmanın, Ramazan orucunu tutmanın ve bayrama ulaşmanın şükrü olarak verilen dini bir yükümlülüktür. Vacip olduğu İslam alimleri tarafından belirtilen fitre, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) hadisleriyle sabit kılınmıştır. Her Müslüman, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu küçük çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür.