Gazi Günü/ Atatürk Günü

Abone Ol

19 Mayıs 1919 tarihi Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Kurtuluş Savaşı için ilk adım bu tarihte atılmış ve 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. İtilaf devletlerinin işgallerine karşılık olarak Türkler için Kurtuluş Savaşı’nın başladığı tarih kabul edilen bu gün, ilk olarak 1926 tarihinde Gazi Günü ismi ile Samsun’da kutlanmıştır. 

19 Mayıs 1919 tarihinin önemi araştırıldığında bayramın bugünkü halini 24 Mayıs 1935 yılında aldığı ve “Atatürk Günü” adı altında resmi bir nitelik kazandığı görülür. Kazanılan zaferler sonrasında Atatürk bu kıymetli günü Türk gençliğine armağan etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele döneminde ülkenin geleceğinin gençler olduğunu ifade etmiştir. Gençlik onun için her zaman önemli olmuş ve yaş sınırı haricinde fikri açıdan da gençliği, yeniliği önemsemiştir. Doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kişiler olarak gördüğü gençliğe bayram hediye etmiştir.

Geleceğimize ışık tutan günlerden biri olan 19 Mayıs, düşman devletlerin Anadolu’yu işgallerine ve ülke topraklarının paylaşımına karşı ortaya çıkmıştır. Bayram günümüzdeki ismini 12 Eylül 1980 darbesinden sonra almış ve Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir.

Geçmiş yıllarda ülkenin her noktasında kutlanan bayramın 2012 yılında yapılan düzenleme ile yalnızca Ankara’da geniş çaplı şekilde kutlanması uygun görülmüştür. Ancak ülke genelinde 19 Mayıs tarihinde bayram coşkusu hız kesmeden her sene aynı heyecanla devam etmektedir.