İsrail, Gazze Şeridi’ne 40 gündür devam eden saldırılarında Gazze’nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi’ne baskın düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, “İsrail ordusu hastane kompleksinin içinde ve bodrum katında arama, ateş etme ve bombalama yapıyor” dedi. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra ve Hastaneler Müdürü Muhammed Zaqout, İsrail güçlerinin hastanenin ameliyathane ve acil servislerine girdiğini bildirdi. Hastanede bulunan bir görgü tanığı da, “Hastanede 6 tank ve 100’den fazla asker var. Ana acil servise maskeli askerler girdi ve ‘kıpırdama’ diye bağırdılar” şeklinde konuştu.

SIFA-HASTENESI-10

İsrail operasyonu doğruladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise yaptığı açıklamada, "İstihbarat bilgilerine ve operasyonel gerekliliğe dayanarak Şifa Hastanesi’nde belirli bir alanda hassas ve hedefli bir operasyon yaptık” dedi. Açıklamada, hastanede bulunduğunu iddia ettikleri Hamas üyelerine “teslim ol” çağrısı yaptıkları da kaydedildi. ABD yönetimi de İsrail’in istihbarat bilgilerini doğruladığını açıkladı.

biden-netanyahu-2129842

Hamas, Biden’ı suçladı

Şifa Hastanesi’ne yapılan baskın sonrası Hamas’tan yapılan açıklamada, ABD’nin bu açıklamasıyla İsrail’e hastaneye saldırması için yeşil ışık yaktığı belirtildi. Açıklamada, operasyondan İsrail ve ABD Başkanı Joe Biden’ın sorumlu olduğu ifade edildi.

“Hastanede çatışma istemiyoruz” ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de hastane baskını hakkında yaptığı açıklamada, "Hastanelerin havadan vurulmasına karşıyız ve hastaların tıbbi bakım alırken çapraz ateşte kalmalarını istemiyoruz. Hastaneler ve hastalar korunmalı” dedi.

70191

Antalyaspor efsanesi Yarkın Böke hayatını kaybetti Antalyaspor efsanesi Yarkın Böke hayatını kaybetti

Baskından önce yoğun bakım ünitesi hedef alındı

İsrail ordusu, hastane baskınından önce de Şifa Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesini vurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı görüntülerde, saldırı nedeniyle yoğun duman altında kalan doktorların nefes almakta güçlük çektiği görüldü. İsrail yönetimi, Şifa Hastanesi’nin altında Hamas’ın komuta merkezi olduğunu öne sürüyor. Hamas ise bu iddiayı reddediyor.