Ekonomi

Girdi Maliyeti Arttı, Çiftçi İsyan Etti

Hayat pahalılığı çiftçilere de vurdu. Zirai ilaçlara gelen zamlardan şikâyetçi olan çiftçiler bu konu hakkında sitem etti. Vatandaş, “Devletimizden çiftçiye yardımcı olmasını bekliyorum. Sulamada olsun gübrede olsun mazotta olsun. Verdiği destek zaten yeterli gelmiyor' dedi.

Abone Ol

HABER/Meryem KARADAĞ ve Rabia ARSLAN

Doların yükselmesi girdi fiyatlarındaki maliyetini çok yükselti. Bu da çiftçiyi olumsuz etkiledi. Çiftçinin alım gücü azaldı. Mersin 'in Mezitli ilçesine bağlı olan Kocayer mahallesinde çiftçilik Yusuf Tozkoparan geçimlerini çiftçilikle sağlıyor. Küçük yaştan itibaren toprakla uğraşmakta olan üretmeyi sevdiklerini fakat karşılığını alamadıklarını söyledi. Yaklaşık 30 yıldır çiftçilikle uğraşan Sıtkı ailesi 'Çiftçi olarak hiçbir şeyden memnun değiliz. Ürünlerimiz para etmiyor. Zirai ilaçlara yetişemiyoruz. Mazot uçmuş gidiyor, çiftçilik artık bitme eşiğine geldi. Oradan alıp oraya veriyoruz. Cebimize para girmiyor. Bu gidişat iyi değil' diye konuştu.

Çitçilerin bu yıl kara kara düşündüğünü belirten Şeftali üreticisi Tozkoparan, 'Çiftçiler, maliyetlerden dolayı ilaç alamıyor alamadığımız içinde ürünlerimiz kaliteli olmuyor. İnsanlar şeftali bahçelerini kesiyor artık. Şimdi Haziran ayının sonuna doğru bizim köyün şeftalileri olacak. Ama yine verdiğimiz emeğin karşılığını alamayacağız. Üreticinin daha fazla üretim yapabilmesi için maddi olarak güçlendirmesi lazım' ifadelerini kullandı.

'SU ALAMIYORUZ İLAÇ NASIL ALALIM'

Maliyetlerin artmasından şikayetçi olduğunu söyleyen Tozkoparan, 'Şu an şeftali bahçelerinde yabancı otlar için ot ilacı dediğimiz ilaç türünü veriyoruz. 5 kg bir ot ilacı bin TL, bir çuval gübre 1.500 TL olmuş. Ben bunları nasıl alacağım sadece bunları almakla bitmiyor. Ben bir hesap kitap yapsam bu mesleği neden yapıyorsunuz dersiniz bana ama ne yapalım başka bir yerden gelir mi var. Çok uzun zamandır verdiğimiz bir emek var. Bir yıldır emek vermiyoruz biz bu işe ağaçlarım 10 yaşında aslında onlarda bir nevi benim evladım oluyorlar sabah akşam onlarla ilgileniyorum. Suyunu gübresi, ilaçlamasını, meyve toplamasını, bahçenin içindeki yabancı otları hep ben temizliyorum. Bu para etmiyor diye arkamı dönemiyorum. Belki bu sene kazanırım diyerekten başlıyorum. Ama yok şimdiden borç içindeyim. Su alamıyoruz ya ilaç nasıl alalım' diye vurguladı.

Her şeyin pahalı olduğunu vurgulayan Tozkoparan, 'İşçilik, mazot, traktörcü bulmak zor bunların hepsi masraf. 'Devlet çiftçilik, hayvancılık yapamazsın' demiyor ama çiftçilik, hayvancılık yaparken yemlerin, mazotun, traktörün fiyatları almış başını gidiyor. Bana diyor ki çiftçilik yap. Neyle yapayım?' şeklinde konuştu.

'VERDİĞİ DESTEK ZATEN YETERLİ GELMİYOR'

Çiftçilikle uğraşan bir başka vatandaş 'Çiftçinin malı para etmiyor, kayısı şeftali gibi ağaçlarım var. Şimdi onlar için gübre ilaç baktım, bir depo bir tonluk ilaç 2.250 TL dedi. Maliyetimiz çok ekmeği zor yiyoruz. Allah'ım çocuğuma yardım et diyorum okusun adam olsun, çiftçilikte para yok diyorum. Devletimizden çiftçiye yardımcı olmasını bekliyorum. Sulamada olsun gübrede olsun mazotta olsun. Verdiği destek zaten yeterli gelmiyor' diye konuştu.

ÖZGÜVEN, 'GİRDİ MALİYETLERİ SATIŞ FİYATIYLA PARALEL ARTMIYOR'

Zirai ilaçlara gelen zamlar hakkında konuşan ve çiftçilere önerilerde bulunan Özgüven, 'İsmail Yavuz Özgüven ben, Yavuz tarım ve Yavuz yapının sahibiyim. Genel anlamda ülke olarak, dünya olarak sıkıntılarına ortağız. Tabi biz bu sıkıntılardan daha fazla etkileniyoruz. Yıllar içerisinde çiftçi elbette zorlanır. Girdi maliyetleri satış fiyatıyla paralel artmıyor. Satışımız yüzde yüz artsa bile çiftçinin sattığı ürün artsa bile girdisi %300 artan ürünlerimizde var. O nedenle adamın geliri her gün düşüyor. Düştüğü içinde tabi zorlanıyor. Buda geçici bir süreç olarak düşünüyorum. Kazandığı dönemde oldu, %50 zarar ettiği dönemde oldu. Ortalamaya vurursak tabi dünya standartlarına göre topraktan gelirimiz önemli. Topraktan ne istediğimize bağlı eski ürünleri terk edeceğiz yeni katma değeri yüksek ürünlere döneceğiz. Çünkü iklimimiz ve toprağımız buna çok müsait' dedi

'ŞEFTALİDE DÜNYA LİDERLERİNE OYNUYORUZ'

Tarımda çok iyi yerde olduğumuzu vurgulayan Özgüven, 'Şeftalide dünya liderlerine oynuyoruz Nisan ayından itibaren kasıma kadar hasat ettiğimiz şeftali var. 6 ay kadar şeftali üretebiliyoruz ve dünya ülkelerine satabiliyoruz. Tarımda çok iyi yerdeyiz, daha da iyi olacağımızı düşünüyorum. Zor bir dönemden geçiyoruz ama kazanıyoruz. Yine kazanacağız. Şimdi çiftçilerimize şunu söylüyorum eski ürünlerimizi değiştirelim' şeklinde konuştu.

ÖZGÜVEN İŞ İNSANLARINA SESLENDİ

İş insanlarına seslenen Özgüven, 'İş insanlarına sesleniyorum. Burada konsantre meyve suyu fabrikaları, meyveye yönelik işletmeler anlamında çok büyük bir eksiklik var. İş insanlarımız bir araya gelse çok iyi tesisler kazandırabilirler. Çünkü ham madde ayağımızda, nakliyesi yakın, limanımız burada, soğuk hava depolarımız burada, Çukurova havalimanı lojistik olarak en uzak yerlere bile üç beş saatte gönderme durumumuz var' diye vurguladı.