Tuğçe Dokumacı
Tarım, turizm ve coğrafi konum özellikleri sayesine Mersin, Türkiye’nin yoğun göç alan şehirleri arasında yer alıyor. Yaşanan göç sonrasında şehre farklı bölgelerden gelen insanların yerleşmesi şehrin kültürel yapısına katkı sağlıyor. Fakat bu durum aynı zamanda belli altyapı sorunları, trafik ve konut sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle 6 Şubat depremi sonrasında coğrafi konumu nedeniyle yoğun göç alan Mersin’de o günden bu yana hem olumlu hem olumsuz bir çok gelişme yaşandı.
Depremin ardından özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve Adana illerinden Mersin’e yoğun göç yaşandı. Depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’dan Mersin’e gelen Ezgi Yaman konuyla ilgili gözlem ve görüşlerini dile getirdi. Mersin’in bir çok depremzede için yeni olanaklar sağlayarak toparlanmalarına yardımcı olduğunu dile getiren Ezgi Yaman, “ Deprem sonrasında pek çok hemşehrim Mersin’e taşındı. Depremde büyük acılar ve kayıplar yaşayan insanlar tüm bunlar yetmezmiş gibi sonrasında da evsiz ve işsiz kalma gerçeğiyle yüzleştiler. Depremin ardından uzun süre kalacak yer ve iş sıkıntısı yaşayan insanlar için Mersin bir kapı oldu. Bir çok insan burada yeni işlerini bulup yeni evlerine yerleşerek yaralarını sarmaya çalıştı.” şeklinde konuştu.
Bu durumun beraberinde yaşanan zorluklara da değinen Yaman,” Tabi ki yaşanan göçler Mersin üzerinde de bazı ağır yükler oluşturdu. Özellikle artan nüfus sonrasında Mersin’deki trafiğin son derece arttığını gözlemledim. Sadece trafik değil aynı zamanda konut sorunlarına da yol açtığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.