Özel Haber

Göksoy: "Özel İstihdam Büroları İşçi Sınıfına Kölelik Dayatıyor"

Abone Ol

Tuğçe Dokumacı

DİSK Mersin Şube Başkanı  Kemal Göksoy "Özel İstihdam Büroları’na dair yasa tasarısı, işçi sınıfına kölelik dayatmaktadır" diyen Sağlam, " Özel İstihdam Büroları köle pazarlarıdır. Özel İstihdam Büroları İle Geçici İş İlişkisi oluşturulması insan ticaretidir. İnsan ticareti, tarihteki en büyük insanlık suçlarından biridir. Bu yasa tasarısı bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebidir.Türkiye’de emeği ile geçinen milyonlar köle haline getirilmek istenmektedir" dedi.

“KÖLELİK BÜROLARINA HAYIR”

Amacın enflasyonu düşürmek, depremin yaralarını sarmak, büyümeyi, istihdamı korumak, kalıcı sosyal refahı artırmak olarak açıklanan Orta Vadeli Programın çalışandan yana olmadığı ortaya çıktı. DİSK Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy  “Özel İstihdam Büroları, tamamı işçilerin elde etmiş olduğu hakları ve kazanımları etkisizleştirmeye dönük politikalar olan esneklik gereksinimi, işgücünün niteliğinde yaşanan değişim, üretim maliyetlerinin işçilik üzerinden düşürülmesi, işverenin otoritesini işyerinde doruk noktasına çıkartan işletme organizasyonları yaratmak için moda haline getirilip yaygınlaştırıldı. Burada Özel istihdam büroları ismsar niteliğinde çalışıyor. İşçi sendikalarının "kölelik büroları" olarak nitelediği ve iş güvencesini ortadan kaldıracağı, çalışma koşulları ve sendikal hak ve özgürlükleri kötüleştireceği eleştirisi yönelttiği özel istihdam büroları aracılığıyla iş ilişkisini esnekleştiren tasarı TBMM komisyonunda kabul edilmesi İş verenler açısından emek maliyetlerini düşürecek olan düzenleme, bir yandan taşeronlaşmaya karşı mücadele yürüten emek kesiminde ise, "taşeronlaşmadan kiralık işçiliğe" diye nitelendirdi.” Şeklinde konuştu

GÖKSOY: "ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YASA TASARISI İŞÇİ SINIFINA KÖLELİK DAYATIYOR"

DİSK Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, TBMM’de iktidar partisi tarafından sunulan Özel İstihdam Büroları’na dair yasa tasarısının işçi sınıfına kölelik dayattığını savundu. Göksoy, bu tasarının sadece bir avuç işçi simsarının ve sermayedarın taleplerini karşılamak amacıyla hazırlandığını belirtti.

GÖKSOY: "ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI SİMSAR GİBİ ÇALŞIYOR

Göksoy, konuyla ilgili Üçlü Danışma Kurulu’nda hiçbir mutabakat sağlanmadan yasa teklifinin Meclis’e gönderilip komisyonlardan hızla geçirildiğini ifade etti. Yasa ile ilgili işçi kesiminden gelen itirazların dikkate alınmadığını vurgulayan Göksoy, “Özel İstihdam Bürolarına karşı sonuna kadar direneceğiz. İstihdam büroları, simsar olarak çalışıyor. Emekçinin  köle statüsünde çalışması anlamına geliyor. ” dedi.

“İŞÇİ SINIFI "KİRALIK İŞÇİLİK" ADI ALTINDA KÖLELİK İLİŞKİLERİNE MAHKUM EDİLECEK”

Göksoy, tasarının yaratacağı olumsuz etkileri şu şekilde sıraladı: İş güvencesi ortadan kalkacak. Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecek;  “İşçi sınıfı "kiralık işçilik" adı altında kölelik ilişkilerine mahkum edilecek. Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili tüm haklar yok edilecek. Kiralık işçiler, aynı işi yapan diğer işçilere göre çok daha düşük ücretlere mahkum olacak. "Kadrolu" işçilerin üzerinde sürekli bir baskı oluşturulacak. Kiralık işçiler, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği uygulamalarından yararlanamayacak; ağır ve tehlikeli risklerle karşı karşıya kalacak. Kiralık işçilerin İşsizlik Fonundan yararlanma olanakları olmayacak.”

Göksoy, bu yasaya karşı duruşlarının kararlılıkla süreceğini ve işçi sınıfının haklarının savunulmasında sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.