Tahir Karaman

 Göksu Nehri’nin deniz alanındaki etkisinin, köpek balıkları da dahil olmak üzere birçok deniz canlısının üreme ve beslenme alanı sağladığını belirtti. Ayas, bu değerli alanların korunması gerektiğini vurgulayarak, "Göksu Nehri'nin getirdiği besin maddeleri, yerel deniz ekosisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi için hayati öneme sahiptir. Bu su kaynakları, özellikle üreme dönemlerinde birçok deniz canlısı için kritik bir rol oynamaktadır" dedi.

Koruma çağrısında bulunan Ayas, "Burasının ekosistem dengesi açısından korunması, hem deniz canlılarının sürdürülebilirliği hem de bölgedeki biyolojik çeşitliliğin devamı için elzemdir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu doğal alanın korunması için yerel yönetimlerin, çevre kuruluşlarının ve halkın iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Deniz Ayas, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ve sanayi atıklarının su kaynaklarına verdiği zarara dikkat çekerek, "Bu tür faaliyetlerin kontrol altına alınması, doğal dengenin korunmasına yardımcı olacaktır. Herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

AYAS: "KÖPEK BALIKLARI, EKOSİSTEMİN GARANTİSİDİR"

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Deniz Ayas, Silifke-Göksu deniz alanının biyoçeşitliliği ve önemine dikkat çekti. Ayas, bu alanın yeni doğan köpek balıklarından yetişkin bireylere kadar tüm yaşam evreleri için uygun besin kaynaklarına sahip olduğunu belirtti.

Köpek balıklarının, besin zincirinde regülasyon rolü oynadığını vurgulayan Ayas, "Bu türlerin varlığı, deniz ekosisteminin ve dolayısıyla gezegen hayatının sürdürülebilirliği için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, bölgedeki balıkçılık faaliyetleri, bu dengeyi tehdit etmemelidir" dedi.

5. Mersin Patifest, 6 Ekim'de başlıyor! 5. Mersin Patifest, 6 Ekim'de başlıyor!

Ayas, sürdürülebilir balıkçılık ve koruma alanlarının tasnifinin önemine değinerek, "Ne küçük ne de büyük ölçekli balıkçılık sürdürülebilir değildir. Denizleri ve okyanusları korumak için Balıkçılığa kapalı deniz koruma alanlarının sayısının artırılması gerekiyor.  Denizlerdeki dengeyi korumak için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, köpek balıkları gibi türlerin korunması, deniz ekosisteminin geleceği açısından kritik bir gereklilik olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Tahir KARAMAN