Devrim Kartal

Mersin Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, geri dönüşümden elde edilen plastik kovaların gıda üretiminde kullanımına dair önemli uyarılarda bulundu. Değirmenci, özellikle yoğurt gibi asidik ürünlerde bu tür plastiklerin kullanımının sağlık açısından ciddi riskler oluşturabileceğini belirtti.

Geri dönüşüm plastiklerinin, özellikle gıda ambalajı olarak kullanılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Değirmenci, bu tür materyallerin Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış, ambalaj yönetmeliğine uygun olması gerektiğini ifade etti. Geri dönüşümden gelen plastik kovaların gri veya diğer renkte olabilirken, beyaz hariç genellikle renklendirici maddelerle boyandığını söyledi. Değirmenci, "Kullanılmış ve yeniden geri dönüştürülmüş kovaların özellikle asidik ürünlerde kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Kimyasallarla etkileşime girerek sağlık riski oluşturabilir" dedi.

Alt Geçit Yapın Öğrenciler Ölmesin Alt Geçit Yapın Öğrenciler Ölmesin

Tüketicilerin geri dönüşümden gelen kovaları tanımasının zor olduğuna dikkat çeken Değirmenci, bu tür kovaların gıda ürünlerinde kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yoğurt gibi asidik ürünlerde geri dönüşüm plastiklerinden yapılmış kovaların kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Değirmenci, bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: Devrim Kartal