Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkedeki muhalefeti ve devlet karşıtı faaliyetleri gerekçe göstererek sıkıyönetim ilan etti. Olağanüstü kararı televizyon yayınıyla duyuran Yoon, Kuzey Kore'yle bağlantılı olduğunu öne sürdüğü tehditlerin bertaraf edilmesi gerektiğini belirtti. Yoon’un açıklamaları, ülke genelinde büyük bir siyasi ve toplumsal çalkantıya neden oldu.

Yoon’dan Sıkıyönetim Gerekçesi

Başkan Yoon, sıkıyönetim ilanını, anayasal düzenin korunması adına "kaçınılmaz bir adım" olarak tanımladı. Yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:"Kuzey Kore’nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlere karşı liberal bir Güney Kore’yi korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için olağanüstü sıkıyönetim ilan ediyorum. Bu, halkımızın özgürlüğünü ve güvenliğini garanti altına almak adına alınan bir önlemdir. Devlet karşıtı güçleri temizleyerek ülkeyi en kısa sürede normalleştireceğim." Yoon’un bu kararı, muhalefeti “Kuzey Kore yanlısı olmakla ve hükümeti felç etmeye çalışmakla” suçladığı bir dönemde geldi.

Medya, Protestolar ve Grevler Yasaklandı

Sıkıyönetim kapsamında Genelkurmay Başkanı General Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Park tarafından yayımlanan talimatnamede, tüm siyasi faaliyetler, protestolar ve grevler yasaklandı. Talimatnamede şu ifadelere yer verildi: "Tüm medya ve yayın organları, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır. Talimatlara uymayanlar mahkeme kararı olmaksızın tutuklanacaktır." Sıkıyönetim kararları arasında grevdeki doktorların 48 saat içinde görevlerine dönmesi de yer aldı. Yerel saatle 23.00 itibarıyla bu önlemler yürürlüğe girdi.

Muhalefetten Sert Tepki: “Anayasaya Aykırı Bir Darbe”

Muhalefetteki Demokrat Parti (DP) lideri Lee Jae-myung, sıkıyönetim kararını “anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket” olarak nitelendirdi. Lee, Devlet Başkanı Yoon’u otoriter bir yönetim kurmakla suçladı: "Bu karar, halkın iradesine ve özgürlüklerine bir darbedir. Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar ve silahlı güçler yakında sokakları kontrol altına alacak. Bu kabul edilemez." Muhalefet milletvekilleri, Ulusal Meclis’te acil bir toplantı için çağrıldı. Ancak, meclis binasına giriş ve çıkışların polis ve koruma ekiplerince engellendiği bildirildi.

Beyaz Saray'dan Gazze İçin Rehine Şartı Beyaz Saray'dan Gazze İçin Rehine Şartı

Devlet Başkanı Yoon’un mensubu olduğu Halkın Gücü Partisi’nin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararına karşı çıktı. Han, kararı “yanlış ve halk karşıtı” olarak nitelendirerek, “Bu kararı halkla birlikte engelleyeceğiz,” dedi.

Kararın ardından Güney Kore para birimi won, dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomideki sarsıntı üzerine Maliye Bakanı Choi Sang-mok, Merkez Bankası ve Mali Hizmetler Komisyonu yetkilileriyle acil toplantılar düzenledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise ABD’nin gelişmeleri yakından takip ettiği ve Güney Kore hükümetiyle temas halinde olduğu ifade edildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, yazılı açıklamasında “Güney Kore’deki gelişmeler endişe verici. Olayları dikkatle izliyoruz,” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi