Gürer, 'İktidarın özelikle küresel iklim değişikliği ile oluşan sorunları öngörerek tedbirler almalıdır' dedi.
Pandemi süreci etkileri, kuraklık ve ani hava değişimleri, İspanya'nın kuraklık ile oluşan tarımsal sorunlar ve Ukrayna –Rusya savaşının etkilerine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Bu olumsuzluklar, tüm dünya da gıdaya erişimde sorunlar üretmektedir, Türkiye de bu olumsuzluktan payını alacak gibi görünüyor.2024 yılında ise dünyada sıcak ve kurak bir yıl olacağı bilim insanları ifade ediyorlar. Ülkemiz bundan ithalat ve üretim olarak etkilenmesi olası önlemler bugünden alınması şart ' diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, dünyada giderek artan biçimde en önemli sorunlarının başında gıdaya erişim sorunu olduğuna dikkat çekti.
Ani hava değişimleri ve başta Kuraklığın neden olduğu sorunların hat safhaya ulaştığını, pandemi sürecinin etkilerinin halen devam ettiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyanın önemli bir bölümüne hububat ihraç eden Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın, hububata erişimde yaşanacak sorunları körüklediğini kaydetti.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Küresel iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz etkilerinin görülmeye başlandığını anlatan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, 'son dönemde Kuraklığın önemli etkisi yaşanan İspanya'daki duruma bakıldığında, bu ülke, Avrupa ülkelerine pirinç, hububat, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler yanında sebze ihtiyaç karışlıyordu. Şimdi bu ürünleri veremeyecek duruma geldi. Avrupa bu ürünleri başka ülkelerden temin etmeye çalışacak. Rusya-Ukrayna savaşı da pek çok ülkeye hububat ihraç eden bu ülkelerin, hububat ithal etmeme noktasına geldiğinde, bu ülkelerden hububat temin eden ülkeler de başka ülkelere yöneldiğinde dünya genelinde sorun katlayacak. İster istemez bu sorunlardan ülkemiz de etkilenecek' şeklinde konuştu.
TARIM ALANLARI DA ÜRETİCİ SAYISI DA AZALIYOR
Türkiye'de de kuraklığın etkilerinin yanı sıra, maliyet artışlar, yer altı sularının çekilmesi gibi nedenlerle hububat üretiminin sorunlar oluşturacağına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, '1980'lı yıllarda hububat ekim alanları 28 milyon hektar iken bugün 23 milyon hektara geriledi. 5 milyon hektar tarım arazisi azaldı. 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısı 2 milyon 100 bine düştü. Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimimiz var. Nüfus artmasına rağmen, mülteci ve sığınmacıların da artmasına rağmen buğday üretimi artmadı. Yılda ortalama 10 milyon ton da dahilinde işleme rejimi kapsamında buğday ithal ediyoruz. Hem ekim alanları azalıyor hem de nüfus artmasın rağmen buğday üretim miktarı yerinde sayıyor. Bu yıl TÜİK Mayıs ayı bitkisel üretim tahmini Buğdayda 20 milyon 500 bin ton. Bakalım bu üretim gerçekleşecek mi? Çünkü hava değişimleri üretimi olumsuz etkiliyor' dedi.
DENİZLERE BOŞA AKAN SULAR TARIMA YÖNLENDİRİLMELİ
Türkiye'nin yaşanabilecek gıda krizi ve kıtlık sorununa karşı ciddi önlemler alması gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Akdeniz ve Karadeniz'e boş yere akan sular, Anadolu topraklarına yönlendirilerek, en azından tarımsal sulama ile ilgili sorunun kısmen çözülmesi sağlanabilir. Zira dünyada su sorunu büyüyor, Türkiye de su fakiri bir ülke konumundadır' dedi.
ENFLASYON ARTIŞI YÜZDE 40,
TABAN FİYAT ARTIŞI YÜZDE 25
Sulama sunuyu doğru yönetmenin yanında planlı tarıma mutlaka geçilmesi gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ' Öncelikle üreticinin desteklenmesi lazım. Geçtiğimiz günlerde açıklanan buğday taban fiyatı prim dahil 9 bin 250 lira olarak belirlendi. Geçen yıla göre buğday taban fiyatında yüzde 24'lük bir artış oldu. Oysa enflasyon artışı aynı dönemde yüzde 40 oldu. Yani taban fiyat enflasyon artışının bile altında kaldı. Bu gibi durumlar çiftçinin üretimden uzaklaşmasına ya da ürün desenini değiştirmesine neden oluyor. Ürün deseni değiştiğinde ise bir yıl ez ekilip para eden ürün bir sonraki yıl herkes tarafından ekilince bu kez değer kaybediyor ve üretici mağdur oluyor' diyerek, tarımda plansızlığın neden olduğunu sorunlara dikkat çekti.
TARIM MİLLİ GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ
Tarımın hem doyuran hem da giydiren bir sektör olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Tarım milli güvenlik kadar önemlidir. Tarımı ıskalayan ülkeler sorun yaşar. AKP 20 yıldır plansız bir tarım politikası sürdürüyor. İthalatçı bir anlayış içinde, bir zamanlar kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olan Türkiye'yi ne yazık ki samanı, buğdayı, mercimeği bile ithal eder hale getirdiler. Üretim olmaz ise yurtdışından ithal ederiz mantığı tarımı bitirir. Bunun olumsuz yansımalarını yaşamaya başladık bile' ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE RİSK ALTINDA AMA SİYASİ İKTİDAR BUNU GÖRMÜYOR
Türkiye'nin tam 21 üründe arz açığının bulunduğuna da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Türkiye'nin hububatta kendi kendine yeterliliği risk altındadır. Siyasi iktidarın sanki böyle bir sorun yokmuş gibi göstererek ne elde etmeye çalıştığını anlamak mümkün değil' ifadelerini kullandı.
MODERN SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'nın yanı sıra, Niğde, Aksaray gibi illerde tarlaların yer altında çıkarılan suyla sulandığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Yeraltı sularının çekilmesi, önümüzdeki dönemlerde su sorununu büyütecek. Doğal olarak yüzeye çıkan suların tarım arazilerine yönlendirilmesi, modern sulama sistemine geçilmesi, yağmurlama ve dalmama sistemiyle sulama yapılması, bu konuda yaşanan sorunların kısmen giderilmesine olanak tanıyacaktır' şeklinde konuştu.
MAZOTTA ÖTV VE KDV KALDIRILMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV'nin kaldırılması, milli gelirin en az yüzde 1'inin tarıma aktarılması gerektiğine de değinerek, '2023 yılı bütçesinden sadece 54 milyar lira tarıma ayrılan destek olarak belirlendi. Ancak, milli gelirin %1 alması gereken rakam 186 milyar liradır' dedi.
GAP TAMAMLANMALI
Güneydoğu Anadolu Sulama Projesi (GAP) mutlaka tamamlanması gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin desteklenmesi, maliyet artışlarının durdurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
(haber merkezi)