İYİ PARTİ tarafından verilen önergenin TBMM Genel kurulundaki görüşmeleri yapıldı. Önerge üzerine söz alan Mersin İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç ÇELİK genel kurula hitaben bir konuşma yaparak önergeyi ve önergenin gerekçelerini anlattı.

Behiç, 'Değerli arkadaşlar, 10 ili vuran bu büyük felaketin teknik ve sosyal etkileri yurdun dört bir yanında hissedilmeye devam etmektedir. İktidarın ihmalkar, sorumsuz ve iş bilmez icraatları nedeniyle bölgede ikamet eden milyonlarca vatandaşımız başka illere göç etmek zorunda kalmıştır. Bu bağlamda, Mersin, taşıyabileceğinden çok daha ağır bir yüke maruz bırakılmıştır. 2022 yılı itibarıyla 1 milyon 916 bin nüfusa sahip olan, kayıt dışlarla birlikte yaklaşık 400 bin Suriyelinin yaşadığı Mersin'e deprem sonrası 400 bin depremzede vatandaşımızın yerleştiği bilinmektedir. Yaklaşık yüzde 40'lık bir orana tekabül eden bu nüfus artışı kamu ve belediye hizmetlerinde aksamalara ve altyapı sorunlarına neden olmaktadır; ekonomik, toplumsal, sosyolojik, demografik açılardan ciddi zorluklar da baş göstermektedir. Kadirşinas, hoşgörülü, yürekli Mersin halkı, her zaman olduğu gibi, kendi yurttaşlarını en iyi şekilde ağırlamayı bilir, oturup yaralarını sarmayı bilir; bizim bundan asla şüphemiz olamaz. Ancak, arkadaşlar, bir ilin üzerine bu denli büyük bir yük yüklenmesi afeti felakete dönüştüren iktidarın yeni bir sorumsuzluk örneğini teşkil etmektedir' dedi.

Mersin İstihap Haddini Doldurmuştur

Behiç, 'Mersin insanı, istihap haddinin doldurulduğuna yönelik tüm çağrılara rağmen iktidarın ilgisizliğinden şikayetçidir. Mersin'de bulunan sağlık kuruluşlarında 23 bin hasta tedavi edilmişken; evler, yazlıklar, boş daireler tamamıyla dolup taşmışken; başta su temini olmak üzere temel ihtiyaçlarda aksama riskleri oluşmuşken AKP iktidarı soruna seyirci kalmaya, Mersin'i kendi kaderine terk etmeye devam etmektedir; biz buna asla izin vermeyeceğiz. Mersin'in sorunlarını her yerde duyuracak, güzel şehrimize ilelebet sahip çıkacağız. Bahsetmiş olduğum gelişmeler üzerine 22 Şubat 2023 tarihinde Mersin'de faaliyet gösteren 47 sivil toplum kuruluşu bir bildiri yayınlayarak iktidara çağrıda bulunmuştur' ifadelerini kullanırken bildiride geçen talepleri, '

1)Mersin'in özel bir statüye, desteğe alınması.

Bakan Fidan, İranlı Mevkidaşı İle Görüştü Bakan Fidan, İranlı Mevkidaşı İle Görüştü

2)Merkezî bütçeden ayrılan kaynakların artırılması.

3)İŞKUR tarafından sadece depremzedelere yönelik istihdam teşvik programlarının başlatılması.

4)Deprem yardımlarının dağıtımında Mersin'e hassasiyet gösterilmesi.

5)Yatırım teşvik sisteminde üçüncü bölgede olan Mersin'in beşinci bölgeye alınması.

6)İlan edilmiş turizm bölgelerinin derhal yatırıma dönüştürülmesi.

7)Henüz tamamlanmamış baraj, havaalanı, organize sanayi bölgesi, otoyol, liman, toplu taşıma ve toplu konut projelerinin tamamlanması' şeklinde sıraladı.

İYİ PARTİ TBMM Grubu tarafından Mersin'in özel statüye alınması için verilen önerge AKP+MHP oyları ile ret edildi. Önergenin ret edilmesi bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı. HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi