Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır "Doğu Akdeniz Ekonomi Havzası" projesini gündeme getirdiklerini ve bu bölgenin, Marmara Bölgesi'ne alternatif olarak önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirtti.  Çakır, yaptığı açıklamada, "Orta Anadolu Sanayi Havzası" projesinin Türkiye ekonomisinin geleceği olduğunu vurguladı. Çakır, bu projenin, Marmara Bölgesi’ne alternatif olabilecek yeni bir ekonomik bölge oluşturma amacı taşıdığını belirtti.

DOĞU AKDENİZ EKONOMİ HAVZASI’NDAN ORTA ANADOLU SANAYİ HAVZASI’NA
MTSO olarak uzun süredir "Doğu Akdeniz Ekonomi Havzası" adıyla Marmara Bölgesi'ne alternatif bir ekonomi bölgesi oluşturma çalışmalarını yürüttüklerini belirten Çakır, bu vizyonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile paylaştıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu'nun da bu vizyonu desteklediğini ve projeyi "Orta Anadolu Sanayi Havzası" adı altında daha geniş bir perspektife taşıdığını dile getirdi. 

Çakır, Çukurova Bölgesi'nin tarım, lojistik ve tarıma dayalı sanayinin merkezi olduğunu belirterek, Mersin ve Adana'nın 2023 rakamlarına göre toplam dış ticaretinin 30 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Doğu Akdeniz Ekonomi Havzası’nı oluşturan diğer illerle birlikte bölgenin toplam dış ticaret hacminin 70 milyar doları aştığını vurgulayan Çakır, bölgenin Türkiye’nin en büyük limanlarına, onlarca üniversiteye, teknoparklara ve Organize Sanayi Bölgelerine ev sahipliği yaptığını kaydetti. 
Çakır şöyle konuştu: Bu havza, Ankara’dan başlayarak tüm Anadolu'yu kucaklayıp Mersin ve İskenderun'la buluşacak bir ekonomik koridor oluşturmayı hedefliyor. 2023 rakamlarıyla Mersin ve Adana’nın toplam dış ticareti 30 milyar dolara yaklaşmıştır. Çukurova hinterlantını oluşturan tüm Doğu Akdeniz Ekonomi Havzası illeri olan Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Konya, Karaman, Kayseri, Niğde, Aksaray illerinin sadece toplam dış ticareti 70 milyar doları aşmıştır. Bölgede Türkiye’nin en büyük limanına ek olarak onlarca liman daha vardır. Onlarca üniversite, teknopark, Organize Sanayi Bölgeleri, deniz-demir, hava ve karayolu bağlantılarının tamamına sahip bir bölgedir. Tüm bunlar Çukurova ile başlayan, Doğu Akdeniz Ekonomi Havzası ile devam eden ve bugün “Orta Anadolu Sanayi Havzası” realitesini ve gereğini ortaya koyan rakamlar ve göstergelerdir.” 

Mersin GİAD Yönetimi, KKTC'li Bakanlarla Ekonomik Yatırımları Görüştü Mersin GİAD Yönetimi, KKTC'li Bakanlarla Ekonomik Yatırımları Görüştü

YENİ EKONOMİ BÖLGELERİ TOPLUMSAL HUZUR VE HOMOJEN KALKINMA
Çakır, Orta Anadolu Sanayi Havzası'nın Türkiye ekonomisine yeni bir Marmara Bölgesi eklemek anlamına geldiğini belirterek, bu projenin ülkenin zenginliğinin Anadolu’ya homojen yayılmasını sağlayacağını ve toplumsal huzura katkıda bulunacağını ifade etti. Projenin, göçü durdurarak insanların yaşadıkları bölgelerde zenginleşmelerini hedeflediğini belirtti. Çakır “Orta Anadolu Sanayi Havzası demek üretim, ihracat ve istihdam rakamlarıyla ilave bir Marmara Bölgesi yaratmak demektir. Türkiye’nin bugün Marmara Bölgesine yakın bir ekonomik büyüklüğe sahip ilave bir ekonomik havzaya sahip olması demek en az 100 milyar dolar fazladan ihracat demektir. Böyle bir katma değere kim hayır diyebilir. Bu proje, ülkenin zenginliğinin Anadolu’ya homojen yayılması ve bütüncül kalkınma demektir. Göçün durması, herkesin yaşadığı yerde zenginleşmesi demektir. Bu sadece maddi bir zenginlik değil, aynı zamanda toplumsal huzur demektir. Çukurova, Doğu Akdeniz ve Orta Anadolu Sanayi Havzası temelinde kamunun başlattığı birçok proje aslında devletimizin de bu yöne doğru adımlar attığını gösteriyor."

DEVLETİN DESTEĞİ VE KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ
Çakır, Çukurova Havalimanı, Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı, Mersin Ana Konteyner Limanı gibi büyük projelerin devlet tarafından desteklendiğini ve bu projelerin Orta Anadolu Sanayi Havzası vizyonunu güçlendirdiğini vurguladı. Ancak, bölge illeri arasında tam bir koordinasyon ve işbirliği eksikliği olduğunu belirtti. Çakır, bu sürecin hızlandırılması ve illerin işbirliği yapması gerektiğini ifade ederek, konunun sadece belirli illeri değil, tüm Türkiye ekonomisini ilgilendirdiğini  belirterek, “Çukurova Havalimanın tamamlanmış ve uçuşlara başlamış olması - ki kargo taşıması anlamında sayılı havalimanlarından biri olarak tasarlandı- Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren hattının yapımına başlanması, Mersin ve Adana’yı Ankara’ya bağlayan Niğde otobanı, kapasitesi genişletilen Mersin Limanı ve Ulaştırma Bakanlığının yatırım planlarına geçen Mersin Ana Konteyner limanı projesi ve Adana’da yapılması planlanan liman yatırımları ve bu bütünsel yatırım entegrasyonu aslıda bu vizyonun devlet tarafından da benimsendiği ve bu makro yatırımlarla aslından Orta Anadolu Sanayi Havzası yatırımının sahiplenildiğini gösteriyor.” sözlerine ekledi.
Çakır, kamu ve özel sektörün entegre bir şekilde çalışması halinde yeni ekonomi bölgelerinin çok daha hızlı hayata geçirilebileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi