1.5 Yıl Çantası Hazır Bekledi, Organ Nakliyle Sağlığına Kavuştu 1.5 Yıl Çantası Hazır Bekledi, Organ Nakliyle Sağlığına Kavuştu

Yürütülen yeni bir MRI çalışması, hamilelik sırasında düşük seviyeden orta seviyeye kadar bile olsa alkol tüketilmesinin, bebeğin beyin yapısını değiştirebildiğini ve beyin gelişimini gecikmeye uğratabileceğini ortaya seriyor. Çalışmanın sonuçları, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunulacak.

Avusturya’daki Viyana Tıp Üniversitesi Biyomedikal Görüntüleme ve Görüntü Güdümlü Terapi Bölümünde çalışan yardımcı radyoloji profesörü ve makalenin kıdemli yazarı Dr. Gregor Kasprian, “Fetüs MRI’ı, beynin doğumdan önce olgunlaşmasıyla ilgili doğru bilgilere ulaşmamızı sağlayan çok özel ve güvenli bir inceleme yöntemi” diyor.

Hamilelikteki alkol tüketimi, fetüsü fetüs alkol tayf bozukluğu adı verilen birtakım durumlara maruz bırakabiliyor. Fetüs alkol tayf bozukluklarıyla doğan bebeklerde öğrenme güçlükleri, davranış sorunları veya konuşma ve dil öğrenmede gecikmeler görülebiliyor.

Aynı bölümde doktora öğrencisi olan baş yazar Dr. Patric Kienast, “Maalesef pek çok hamile kadın, hamilelik sırasında alkolün fetüs üzerindeki etkisinin farkında değil” diyor. “Bu sebeple sadece araştırma yapmakla kalmayıp, halkı da alkolün fetüs üzerindeki etkileri hakkında etkin bir şekilde eğitmek bizim görevimiz.”

Kaynak: Populer Science