Gündem

İçişleri Bakanlığı CHP'li Tanal hakkında hukuki süreç başlattı

Tanal, Akbelen'de yurttaşlardan kimlik bilgilerinin istenmesine tepki göstermişti.

Abone Ol

Ağaçların kesilmesine karşı direnişin devam ettiği Akbelen'de yurttaşlarda kimlik bilgilerinin talep edilmesine tepki gösteren ve karara ilişkin evrakları görmek isteyen Mahmut Tanal hakkında hukuki süreç başlatıldı. Kendisini hedef gösterdiğini söylediği bakanlığa tepki gösteren Tanal, evrakların neden saklandığını sordu.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Akbelen Ormanı'nda ağaçların kesimesine karşı direniş sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da dün bölgeye gitmişti. Tanal, burada, jandarmanın bölgeye gelenlerin kimlik bilgilerini almasına tepki göstermiş ve 'İçeri girenlerden aranan şahıs var mı yok mu bunu ben nereden bileceğim?'yanıtına karşı 'Fişleme yapamazsınız, bana kararı gösterin' demişti. Bunun üzerine jandarma eri Tanal'dan kaçarken, kağıdı görmek isteyen Tanal da peşinden gitmişti.

Görüntülerin sosyal medyada gündem olmasının ardından 'Mahmut Tanal tutuklansın' başlığı Twitter'da gündem olurken, İçişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Tanal'ın ismi zikredilmeden, 'Kahraman Jandarma Teşkilatımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettikleri gibi bir 'KANUN ORDUSUDUR' ve 184 yıldır EŞKIYALARLA mücadele etmektedir. Etmeye de devam edecektir. Görevini yapan Jandarmamıza 'eşkıya' diyen milletvekilini şiddetle kınıyoruz. Konuyla ilgili hukuki süreç başlatılmıştır' ifadeleri kullanıldı.

'SUÇ OLMAYAN KİŞİ NEDEN EVRAKLARI KAÇIRIR?'

CHP'li Tanal ise 'fişleme' diyerek itiraz ettiği uygulamaya ilişkin videoyu ve bakanlık açıklamasının ekran görüntüsü de paylaşarak bir açıklama yaptı. Evrakların kendisine neden gösterilmediğini soran Tanal, 'Akbelen Ormanı'nda bulunan kamu görevlilerinin hukuk dışı hareket ettiğini tespit ettik' dedi ve bakanlığın kendisini hedef göstererek suç işlediğini belirtti.

Tanal'ın açıklaması şöyle:

'Akbelen Ormanı'nda ağaç katliamına karşı çıkan vatandaşları fişleyen jandarma personelini, 'kanuna uygun davranılması, eşkıya gibi hareket edilmemesi' yönünde uyardım.

Hukuka aykırı şekilde hazırlanan evrakları, fişleme listesini talep etmem üzerine, evrakları alan asker, koşarak alandan uzaklaştı.

Delil karatmaya yönelik bu reflekse karşı gerekli tepkiyi ortaya koydum.

Suçlu olmayan, hukuka uygun davranan bir kişi, neden kaçar, neden evrakları kaçırır? Tam bir 'suçüstü hali'ne şahit olduk!

Limak'ın kömür rantı için Akbelen Ormanı'nda bulunan kamu görevlilerinin hukuk dışı hareket ettiğini tespit ettik.

Şimdi İçişleri Bakanlığı kalkmış, sosyal medya hesaplarından gerçek dışı beyanda bulunarak beni hedef gösteriyor.

Yerine getirilen kanunsuz emri sorgulaması gereken, Türk askerinin, anayasadan kaynaklı ormanı, çevreyi koruma görevini yapan sivil vatandaşlarla karşı karşıya getirilmesine mani olması gereken İçişleri Bakanlığı, beni hedef alarak, hedef göstererek, meseleyi çarpıtarak suç işliyor.'

(ileri haber)