Diyabetin kontrol altında tutulması göz sağlığı için önemli Diyabetin kontrol altında tutulması göz sağlığı için önemli

Beslenme ile kalp sağlığı arasında ilişkiyi araştıran bilim insanları, 8 haftalık süreçte ikiz kardeşler üzerinde vegan diyetin faydalarını inceledi. 2 ay boyunca et ve süt ürünleri tüketmeyen kardeşin insülininin daha düşük olduğu ve kilolarının azaldığı tespit edildi. Vegan diyete tabi tutulan kardeşte, kalp hastalığı ve felçle ilişkili proteinin seviyesinde de düşüş gözlemlendi. Araştırmacılar, 22 tek yumurta ikizinden elde edilen verileri inceledi. Her iki gruba da sebze, baklagil, meyve, tahıl, kuruyemiş ve tohum içeren sağlıklı bir yemek programı oluşturuldu. Tek fark, ikizlerden birinin aynı zamanda sağlıklı kabul edilen miktarda et tüketmesi, diğerinin ise tamamen bitki bazlı beslenmesiydi.

Stanford Üniversitesi'nden beslenme bilimcisi Christopher Gardner, "Uzun bir yaşam için çoğumuz bitki bazlı bir beslenmeye yönelmenin faydasını görebiliriz" dedi.Araştırmanın ilk dört haftasında, her iki gruba da kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için özel olarak hazırlanmış yemekler sunuldu ve onlara hangi atıştırmalıkları yiyebilecekleri konusunda katı talimatlar verildi. Bunlar arasında işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve gıda gruplarının dengeli çeşitliliğini korumak yer alıyordu.

Deneyin ikinci bölümünde katılımcılar, dört hafta daha alışveriş yaparak ve kendileri için yemek pişirerek diyetlerine devam etti. Her iki grubun da kardiyovasküler sağlığında iyileşme görüldü ancak bitki bazlı diyet uygulayan ikizlerdeki iyileşmenin 'kayda değer' olduğu belirtildi.

Bitki baslı beslenmenin ek faydaları da olabileceğini söyleyen Gardner, şu ifadeleri kullandı: "Vegan beslenme, bağırsak bakterilerinin artması ve telomer kaybının azalması gibi ek faydalar sağlayabilir, bu da vücuttaki yaşlanmayı yavaşlatır."

Kaynak: Haber Merkezi