Teknolojinin son ilerlemesi, insan dokunuşunu taklit eden üç boyutlu bir deri icadını müjdeliyor. Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu derinin basınç, sürtünme ve gerilmeyi algılayabilme yeteneğiyle tıpta devrim niteliğinde bir adım atıldığını duyurdu. 

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tıp alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor. İnsan dokunuşunu taklit eden üç boyutlu bir deri icat edildi ve bu buluşun tıbbi uygulamalarda büyük faydalar sağlaması bekleniyor.

İnsan derisindeki reseptörler, dokunulan yerdeki kuvveti ve gerilimi algılama kabiliyetine sahiptir. Bu doğal mekanizmadan ilham alan araştırmacılar, insan cildinin epidermis, dermis ve hipodermis gibi üç katmanına sahip bir elektronik deri geliştirdi.

Yılın İlk 9 Ayında Piyasa Gözetimi: 82 Milyon TL İdari Para Cezası Yılın İlk 9 Ayında Piyasa Gözetimi: 82 Milyon TL İdari Para Cezası

Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacıların bu icadının, algılama kabiliyetiyle türünün ilk örneği olduğu söyleniyor. Science adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmaya göre, bu deri yüzeydeki basınç, sürtünme ve gerilmeyi aynı anda çözümleyerek algılayabiliyor.

Araştırmacılar, yara bandı gibi parmağa takılabilen bu derinin üç boyutlu yapısında, dış uyaranları algılayabilen birçok reseptör olduğunu belirtiyor.

Sensörlerin topladığı sinyaller, bir dizi iletim ve ayıklama işleminden geçtikten sonra derin öğrenme algoritmalarıyla birleştiriliyor. Bu sayede elektronik deri, nesnelerin sertliğini ve şeklini doğru bir şekilde saptayabiliyor.

Çalışmanın sorumlu yazarı Zhang Yihui, "İşaret parmağının ucuna yakın boyuttaki bir elektronik deri parçası, her biri 200 ila 300 mikrometre arasında değişen 240 metal sensörle donatıldı" ifadelerini kullandı.

Yeni teknolojinin insansı robotlardan biyomedikal teşhise kadar çeşitli alanlara katkı sağlaması bekleniyor.

Zhang, "Elektronik deri, tıbbi robotların parmak uçlarına takılarak erken aşamalarda doğru teşhis ve müdahaleler yapma potansiyeline sahiptir" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi