Devrim KARTAL
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 yılında "X Hastalığı" terimini, gelecekteki bir pandemiye neden olabilecek bilinmeyen bir patojen veya hastalık için kullanarak tıp dünyasında yeni bir dönemin kapısını araladı. Bu terim, WHO'nun öncelikli hastalıklar listesinde yer almakta ve gelecekte ortaya çıkabilecek, henüz tanımlanmamış veya bilinmeyen hastalıkların potansiyel tehdidini simgelemektedir.
X Hastalığı, aslında var olmayan, ancak gelecekte pandemi meydana getirme potansiyeli taşıyan patojenler için kullanılan bir yer tutucu isimdir. Bu kavram, küresel sağlık topluluğunu beklenmedik ve tanımlanmamış sağlık tehditlerine karşı uyanık olmaya ve hazırlıklı bulunmaya çağırmaktadır. X Hastalığı terimi, gelecekte ortaya çıkabilecek patojenlerin, COVID-19’dan 20 kat daha ölümcül olabileceği ve küresel bir salgına yol açabileceği yönünde endişelere neden olmaktadır.
2022'de WHO, 300'den fazla bilim insanını bir araya getirerek 25 virüs ailesini ve bakteriyi incelemiş ve daha fazla araştırılması gereken öncelikli patojenlerin bir listesini oluşturmuştur. Bu liste, "ciddi bir uluslararası salgına" neden olabilecek bilinmeyen bir patojeni ifade eden X hastalığını da kapsamaktadır.
Bazı uzmanlar, ilk "X Hastalığı" olarak COVID-19'u örnek göstermektedir. COVID-19 pandemisi, dünya çapında milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine ve ekonomik ve sosyal yapıların alt üst olmasına neden olmuştur. Bu durum, X Hastalığı kavramının önemini ve beklenmedik sağlık krizlerine karşı küresel hazırlığın gerekliliğini vurgulamaktadır.
X Hastalığı terimi, gelecekteki potansiyel tehditlere karşı proaktif bir yaklaşımı ve sürekli araştırma ve geliştirmeyi temsil etmektedir. Dünya sağlık topluluğunun, bilinmeyen hastalıklara karşı sürekli tetikte olması ve her zaman hazırlıklı olması gerektiği bu kavram ile vurgulanmaktadır. X Hastalığı, sadece bir hastalık değil, aynı zamanda küresel sağlık güvenliği için bir hatırlatma ve uyarı olarak kabul edilmektedir.