Genel

İş Cinayetlerinde 11 Ayda En Az 1708 İşçi Hayatını Kaybetti

2024’ün ilk 11 ayında iş cinayetlerinde en az 1708 işçi yaşamını yitirdi. Trafik kazaları, yüksekten düşmeler ve ezilmeler en sık ölüm nedenleri olurken, kadın ve çocuk işçilerin de aralarında bulunduğu can kayıpları iş güvenliği sorunlarının ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Abone Ol

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kasım ayında en az 164 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. 2024’ün ilk 11 ayında bu sayı en az 1708’e ulaştı. Verilere göre iş cinayetlerinin yüzde 71’i ulusal basından, yüzde 29’u ise işçilerin yakın çevresinden alınan bilgilerle tespit edildi.

Sanayi, İnşaat ve Tarım Ölümlerin Başında

Kasım ayında hayatını kaybeden işçilerin 42’si inşaat, 23’ü taşımacılık, 20’si tarım ve orman sektörlerinde çalışıyordu. Sanayi sektöründe 76 işçi, hizmet sektöründe ise 26 işçi yaşamını yitirdi. En sık ölüm nedenleri arasında trafik kazaları, yüksekten düşmeler ve ezilme-göçük gibi olaylar yer aldı.

Kadın ve Çocuk İşçilerin Ölümleri

Kasım ayında hayatını kaybeden 10 kadın işçinin çoğu hizmet ve tarım sektörlerinde çalışıyordu. Ölenler arasında 7 çocuk işçi de bulunuyor. Çocuk işçi ölümleri arasında Konya’da üzerine platin levha düşen 17 yaşındaki bir gıda atölyesi işçisi ve Dünya Çocuk Hakları Günü’nde inşaat iskelesi çökmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki bir sıvacı dikkat çekti.

Göçmen İşçiler ve Sendikasızlık

Bu ay yaşamını yitiren işçilerden 9’u göçmen işçiydi. Göçmenlerin çoğu inşaat, tarım ve sanayi sektörlerinde çalışıyordu. Ölen işçilerin sadece 2’sinin sendika üyesi olduğu tespit edildi.

Emekli İşçiler de Risk Altında

Emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle çalışmaya devam eden 50 yaş üstü en az 40 işçi, Kasım ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Çalışma koşullarının ağır olduğu inşaat ve taşımacılık sektörleri, bu yaş grubunda da can kayıplarının başlıca nedeni oldu.

Denetimsizlik ve Önlemlerin Yetersizliği

İSİG raporuna göre iş cinayetlerinin temel nedenleri arasında iş güvenliği önlemlerinin alınmaması, uzun çalışma saatleri, sendikal örgütlenmenin engellenmesi ve devletin denetim eksiklikleri öne çıkıyor. Özellikle trafik kazaları ve yüksekten düşmelerin ölümlerdeki payı dikkat çekiyor.

İşçi ölümlerinin önlenmesi için İSİG, kapsamlı iş güvenliği önlemlerinin alınması, devlet denetimlerinin artırılması ve sendikal örgütlenmenin desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.