Tuğçe Dokumacı
Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği Başkanı Sadık Özkan, enflasyon muhasebesi olarak adlandırılan Vergisel Enflasyon Düzeltmesinin , 2003 yılının sonunda Türk Vergi Sistemi’ne dahil olduğunu ancak 2004 yılında bir kez uygulandıktan sonra enflasyonun düşmesi sebebiyle bir daha uygulanmadığını dile getirdi.
Özkan, 2021 yılında ise enflasyon düzeltmesi şartları oluşmasına rağmen uygulamanın ertelendiğini ve 2023 yılının bilançosunda vergisel bir sonuç doğurmaksızın tekrar uygulanmaya başlandığını aktardı.
Enflasyon muhasebesinin özellikle sermaye yapısı güçlü olmayan işletmeler için yük oluşturduğunu vurgulayan Özkan, "Enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkacak farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkması, vergi adaletini zedeleyecek bir durumdur. Ekonominin ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikli gündemimiz olmalı ve enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi ve öylece uygulanması sağlanmalıdır. Aksi takdirde fiktif olarak oluşacak bir kardan, reel olarak vergi alınması işletmeler için hiç öngörülmeyen bir maliyet kalemi olacak ve bu da mecburen mal ve hizmet fiyatlarına yansıyacak ve enflasyonla mücadeleye zarar verecektir" şeklinde konuştu.
Sadık Özkan, bilançoda parasal olmayan kalemler için yapılan enflasyon düzeltmesinin öz kaynağı kuvvetli olan firmalarda vergisel yükümlülüğü azalttığını ya da ortadan kaldırdığını, öz kaynağı kuvvetli olmayan firmalarda ise vergisel yükümlülüğü artırdığını savundu. Firmaların gerek iç gerekse dış piyasalardaki talep daralması sebebiyle hasılatları azalırken, faiz oranlarının yüksekliği ile birlikte finansal kaynağa ulaşmada da sıkıntılar yaşandığını dile getiren Özkan, "Finansal olarak zor durumda olan firmalarımızın ayrıca fiili olarak tahsilatı olmayan enflasyon düzeltmesi kaynaklı meydana gelen artışlar sebebiyle ilave bir vergi yüküne muhatap edilmek istenmesi, içinde bulunduğumuz dönemde krizin etkilerini derinleştirecektir.” ifadelerini kullandı.
Enflasyon düzeltmesinin vergi adaletini ortadan kaldırıp büyük firmaların neredeyse hiç vergi ödememesine imkan tanıdığını, ekonomik krizin altında ezilen ve hiç fatura kesmeyen küçük ölçekli firmaları ise gelir vergisi ödemek zorunda bıraktığını vurgulayan Özkan, "Olması gereken verginin gerçek ticari faaliyetler sonucunda oluşan matrahtan alınmasıdır. Bu düzenlemeyle, sadece muhasebe kayıtlarında rakamsal olarak düzeltilmesi gereken bir durumdan vergi tahakkuk ettirilmesi firmalar için sürpriz vergiler çıkacaktır. Bu da ekonomik krizle boğuşan firmalarımız için yeni ve katlanılamaz bir ekonomik zorluğa sebep olacaktır. İflasları hızlandıracak ya da ödediği haksız vergiyi fiyatlarına yansıtarak satış fiyatını yükseltecektir. Sonunda da mücadele ettiğimiz enflasyonun yeniden yükselmesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.