Genel

İşletmeler Dikkat: Dolandırıcıların Hedefi Olabilirsiniz... "Vergi Borcunuz Var" Oyunu

Daha önce birçok farklı yola başvuran dolandırıcıların yeni oyunu bu sefer işletmeleri hedef alıyor. İşletme sahibi vatandaşların e-posta adreslerine gönderilen "Vergi borcunuz var" mesajı, dolandırılmalarına neden oluyor.

Abone Ol

Dolandırıcıların yöntemleri bitmek tükenmek bilmiyor. Güvenilir kurumlara ait marka ve logoları kullanan dolandırıcılar, bu sayede güven kazanarak vatandaşları tuzaklarına düşürüyorlar. KOBİ'ler ve esnaflara sahte vergi borcu veya iadesini konu alan mesajlar gönderen şüpheliler, iyi niyeti suistimal eden bir dolandırıcılık oyunu oynuyorlar.

"VERGİ BORCUNUZ VAR" MESAJI

Yüzlerce işletmeye sahte vergi uyarıları içeren e-postalar gönderen dolandırıcılar, ekte gönderdikleri linkte ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi web sitesini taklit ediyorlar. Bu taklit oyunuyla vatandaşların banka bilgilerine ulaşan şahısların saldırıları ise Hindistan ve Pakistan gibi Asya ülkelerinden yapılıyor. 

Yaşadıklarını anlatan tekstilci Ahmet K, "Gelen bir e-posta ile vergi borcum olduğunu ve ödeme yapmadığım takdirde faizin artacağını öğrendim. Panikle e-posta içerisindeki formu doldurup geri gönderdim. Bir süre sonra banka hesabımdaki hareketlerin kontrolsüz olduğunu fark ettim. Yüklü miktarda para dolandırıcılar tarafından çekildi" dedi.

UZMANLARDAN VATANDAŞLARA UYARI

Peki bu duruma karşı vatandaşlar, vergi borcu yalanıyla karşılaştıklarında ne yapmalılar? Uzmanlar, resmi kanalların kullanılması, ekli dosyanın ve e-posta adresinin incelenmesi gerektiğini söylüyor. Kişisel bilgilerin hiçbir şekilde paylaşılmaması gerektiğinin altını çizen uzman isimler, "E-posta yoluyla kişisel veya finansal bilgilerinizi isteyen hiçbir mesaja cevap vermeyin. Şüpheli durumlarda profesyonel destek alın. Dolandırıcılık şüphesi taşıyan bir bildirim aldığınızda siber güvenlik uzmanlarından yardım alın" diyor.