Gündem

İsrail-Hamas savaşında Türkiye'nin öncelikleri neler?

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısı ve İsrail'in misillemesiyle başlayan savaş 10'uncu gününde. Çatışmaların başladığı günden itibaren süreci yakından izleyen Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan liderliğinde aktif bir diplomasi uyguluyor

Abone Ol

Erdoğan, 15 Ekim'de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yanı sıra İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı daha önce de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Dışişleri Bakanı Fidan da 7 Ekim'den sonra Mısır başta olmak üzere bölge ülkelerini ziyaret etti ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile iki kere telefonda görüştü.

Fidan, bugün önce Lübnan'a ziyaret edecek, sonra da Suudi Arabistan'a geçerek İslam İşbirliği Örgütü'nün olağanüstü toplantısına katılacak.

Dışişleri Bakanı, Hamas'ın siyasi işler sorumlusu İsmail Haniyye'yle de Pazartesi günü telefonda görüştü.

Türkiye'nin bu temasları, attığı adımlar ve verdiği mesajlar, izlenilen politikanın üç temel önceliğe dayandığını ortaya koyuyor.

'Siviller korunmalı'

Türkiye'nin önceliklerinin ilk sırasında sivillerin korunması, daha fazla can kaybının önlenmesi var.

7 Ekim'den bu yana Ankara'dan yapılan açıklamalarda sivillerin hedef alınmaması çağrısının altı çiziliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan, bugün bazı gazetelerde yer alan açıklamasında, 'Biz 7 Ekim'de ve müteakip süreçte, sivilleri hedef alan hiçbir eylemi tabii ki tasvip ediyoruz. Tam tersine sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımız, gerek biz bunu her platformda söyledik. Bunu ilgili muhataplarla yaptığımız görüşmelerde de sürekli gündemde tutuyoruz' ifadelerini kullandı.

Türkiye, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in yoğun hava saldırılarına hedef olan Gazze'de yaşananları da yakından izliyor.

Fidan, İsrail'in geçmiş operasyonlarında da sivil-militan ayrımı gözetmediğini belirterek, 'İsrail'in Gazze'yi şu ana kadar benzeri görülmemiş şekilde bombalıyor olması, yoğun sivil ölümlerine yol açması, elektriği, suyu, yakıtı kesip orayı adeta bir yokluğa, açlığa mahkum etmesi kabul edilemez' dedi.

Dışişleri Bakanı 'sivil nüfusu korkutarak bulundukları yerlerden, özellikle de Gazze'nin kuzeyinden güneyine doğru hareket ettirilmesinin' de kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Erdoğan geçen hafta Gazze'nin sadece 365 kilometrekarelik bir alan olduğuna dikkat çekmiş ve İsrail'in 2 milyondan fazla Gazzeliyi elektrik, su, yakıt ve gıdadan mahrum etmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söylemişti.

Fidan'ın başta ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve diğer muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde sivillerin hedef alınmaması gerektiğini vurguladığı, Gazze'nin daha büyük bir yıkımla karşılaşmasının daha ağır sonuçları da beraberinde getireceği yönünde mesajlar verdiği kaydediliyor.

Türkiye ayrıca, Gazze'ye dönük insani yardımları sürmesi için başta Mısır olmak üzere bölge ülkeleriyle işbirliği arayaşında.

Son olarak Türkiye hafta sonu Mısır'a üç uçak insani yardım malzemesi gönderdi, ancak bunların Gazze halkına nasıl ulaştırılacağı konusunda henüz İsrail ve Mısır arasında anlaşma sağlanamadı.