Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmesinin yankıları sürerken, İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas liderine suikasta ilişkin 'herhangi bir yorum yapmayacaklarını' söyledi. Hamas ve İran, İsmail Haniye'ye yönelik suikasttan İsrail'in sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi şu ana kadar konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

'7 CEPHEDE DE ALARM DURUMUNDAYIZ'

AA'nın aktardığına göre, İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında, İran'ın başkenti Tahran'da Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin 'yorum yapmayacaklarını' belirtti. Bölgede artan gerilimden 'eylemleriyle İran'ın sorumlu olduğunu' savunan Mencer, kuzeyde yeniden güvenliliği tesis etmek için çalışacaklarını ifade etti.

Mencer, İran'dan gelecek herhangi bir saldırı endişesi taşıyıp taşımadıkları sorusuna, "Biz yedi cephede de yüksek alarm durumundayız. İran'ın oluşturduğu tehdidin farkındayız bu durumla her gün karşı karşıyayız ve sınırlarımızı koruyacağız" cevabını verdi.

'BEYRUT'TA HİZBULLAH'IN İKİNCİ İSMİNİ HEDEF ALDIK'

Dün akşam Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gerçekleştirdikleri saldırıda Hizbullah'ın 'ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldıklarını' belirten Mencer, Hizbullah'ın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde sivillerin hayatını kaybettiği füze saldırısından sorumlu olduğunu iddia etti.

Mencer, Gazze'de rehine takası anlaşması müzakereleri için istekli olduklarını savunarak 'bunun askeri baskıyla sağlanabileceğini, Hamas'ın anlaşmayı reddettiğini' öne sürdü.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANINDAN MEVKİDAŞLARINA MEKTUP

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz da  Hizbullah ile artan savaş olasılığına ilişkin bazı ülkelerin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi. İsrail Dışişleri Bakanı, mevkidaşlarına ilettiği mektubunda, Hizbullah ile savaşın önlenmesi için tek yolun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararının uygulanması olduğunu yazdı.

Mektupta, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana büyük bir yıkıma yol açan İsrail’in desteklenmesini savunan Katz, Hizbullah’ın saldırılarının durdurulmasını istedi. Bakan Katz, mektubunda “İsrail (Hizbullah ile) topyekun bir savaş istemiyor ancak bunu önlemenin tek yolu (BMGK’nin) 1701 sayılı kararın derhal uygulanmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Sinan Ateş Davasında Yeni Gelişme Sinan Ateş Davasında Yeni Gelişme

MECDEL ŞEMS, BEYRUT VE TAHRAN SALDIRILARI

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına 27 Temmuz'da roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin öldüğü, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu. İsrail , Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya 30 Temmuz'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda iki çocuk ve bir kadın ölmüş, 74 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu, bu saldırıda Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurmuştu. Hizbullah bu haberi doğrulamamıştı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ise yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu. İran ve Hamas suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmadı. Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Kaynak: Haber Merkezi