İsrail'in bugün Lübnan'ın güneyindeki Tyre kenti dışına düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey bir saha komutanını öldürdüğü iddia edildi. Reuters haber ajansına konuşan iki güvenlik kaynağı, öldürüldüğü ileri sürülen kişinin Hizbullah'ın sınır hattı boyunca düzenlediği saldırılardan sorumlu olduğunu söyledi.

Kaynakların iddiasına göre, öldürüldüğü söylenen Hizbullah komutanı, haziran ayında İsrail kuvvetlerinin saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah mensubu Taleb Abdallah ile 'aynı mevki ve öneme' sahipti. Haziranda öldüğü açıklanan Hizbullah üyesi, 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden karşılıklı saldırılarda öldürülen en üst düzey Hizbullah saha komutanı olmuştu. Abdallah'ın ölümünün ardından Hizbullah, insansız hava aracı (İHA) ve roketlerle İsrail'e yönelik bir dizi 'misilleme' saldırısı düzenlemişti.

NNA: İSRAİL'İN ARACA SALDIRISIDA 2 KİŞİ YARALANDI

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde ise İsrail'e ait İHA'ların güneydeki Sur kentinin doğusunda El Havş-Sur kara yolu üzerinde seyreden bir aracı hedef aldığı, saldırıda iki kişinin yaralandığı, yaralıların olay yerine intikal eden ambulansla hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Haberde ayrıca İsrail'e ait patlayıcı yüklü bir İHA'nın, güneydeki Et-Tayyibe kasabası meydanında patladığı, olayda can kaybı ve yaralanmanın olmadığı aktarıldı.

İsrail güçleri Lübnan'ın güneyindeki Tayr Harfa ve El-Cenin kasabası çevrelerine de topçu saldırıları düzenledi. İsrail'den saldırılara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

LÜBNAN BAŞBAKANI: ULUSLARARASI TOPLUM SALDIRILARA ENGEL OLMALI

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise başkent Beyrut'ta sivil toplum kuruluşu Diyalektik kurumunun çağrısıyla düzenlenen 'İsrail ihlalleri ile uluslararası sözleşmeler arasında Lübnan'ın rolü ve konumu' başlıklı etkinlikte yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarını ve ihlallerini değerlendirdi, bunları uluslararası toplumun engel olmasını gerektiren 'yıkıcı ve terör saldırıları' olarak nitelendirdi.

Babasını Kurtarmak İsterken Vurulan Çocuk Hayatını Kaybetti Babasını Kurtarmak İsterken Vurulan Çocuk Hayatını Kaybetti

İsrail'in Hizbullah ile çatışması kapsamında Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabaları hedef alan saldırılarına ilişkin 'halkın kasıtlı olarak öldürüldüğünü, kasabaların hedef alındığını ve buradaki mahsullerin yakıldığını' ifade eden Mikati, "Lübnan'ın güneyindeki olaylar, her ne kadar Gazze Şeridi'ndeki trajedinin bir yankısı olarak görülse de gerçekte İsrail'in ulusal egemenliğe yönelik giderek artan saldırıları ve ihlallerinin bir sonucudur" dedi.

Gazze'deki yıkıcı saldırıların Lübnan'ın güneyine ve oradan bölgeye yayılmasından endişe edildiğine işaret eden Mikati, sağduyu ve sükunetin korunması çağrısını yeniledi.

GALLANT: GERÇEKLER BİZİ SAVAŞMAK DURUMUNDA BIRAKIRSA...

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ofisinden de Hizbullah ile Lübnan sınırında artan gerilime ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, Bakan Gallant, tercihleri müzakere edilmiş bir düzenlemeye gitmek olsa da Hizbullah'a karşı gerekli herhangi bir eylemde bulunmaya hazır olduklarını söyledi. Gallant, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Hizbullah'ı her gün çok sert bir şekilde vuruyoruz; Lübnan'da gerekli görülen herhangi bir eyleme geçmek ya da bir güç pozisyonundan bir düzenlemeye varmak için tam hazırlıklı olma haline de ulaşacağız. Bir düzenlemeyi tercih ederiz; ancak, gerçekler bizi bunu yapmak durumunda bırakırsa nasıl savaşacağımızı da bileceğiz."

Kaynak: Haber Merkezi