İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ve birçok avukat Can Atalay dosyasının tahliye kararı verilmeden Yargıtay’a taşınmasını protesto etti. Avukatlar, ‘Hukuk devletine saygı’ demek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Filiz Saraç’ın okuduğu basın açıklamasında yerel mahkemenin heyet halinde karar vermesi gerekirken sadece mahkeme başkanının imzasıyla dosyanın Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne yolladığı hatırlatıldı. Saraç, İstanbul Barosu olarak 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) ‘görev suçu’ ve ‘meşru vasıtaları kullanmak sureti ile hürriyeti tahdit’ nedeni ile şikayette bulunduklarını açıkladı.

SARAÇ: YOK HÜKMÜNDEKİ KARARDAN DÖNÜN AYM KARARINI UYGULAYIN

Saraç, AYM ve AİHM kararlarının tanınmadığı yargının bağımsızlığını yitirdiğini ifade ederken
“AYM kararları uygulanmayarak, hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Atalay’ın yargılama sürecinde hukuksuzluklar yaşandığını belirterek yerel mahkemenin AYM kararını uygulamamasını “hukuksuzluklar silsilesine bir yenisini ekledi” diyerek özetledi.

Saraç sözlerine şöyle devam etti:

Kadıköy'de Özel Bir Öğrenci Yurdunda Şüpheli Ölüm Kadıköy'de Özel Bir Öğrenci Yurdunda Şüpheli Ölüm

“Can Atalay, AYM kararı doğrultusunda ihlalin sonuçları ortadan kaldırılarak derhal tahliye edilmelidir. Aksi durum ‘hürriyeti tahdit’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarını oluşturur. Buna karşın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı imzası ile dosya Yargıtay’a gönderilmiştir. Ayrıca ağır ceza mahkemeleri heyet halinde karar verir. Sadece Başkanın imzası ile böyle bir karar verilemez. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yok hükmünde olan kararından dönerek Anayasal yükümlülüğünü ivedilikle yerine getirmelidir.”

Filiz Saraç, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi daha önce AYM’nin vermiş olduğu Enis Berberoğlu kararını hatırlatarak aynı sürecin Can Atalay kararı içinde işlemesi gerektiğini vurguladı.

İSTANBUL BAROSU, 13’ÜNCÜ AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANINI HSK’YE ŞİKAYET ETTİ

Filiz Saraç, İstanbul Barosu’nun yerel mahkeme olan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararına uygun davranmadığından Hakimler Savcılar Kurulu’na İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında ‘görev suçu’ ve ‘meşru vasıtaları kullanmak sureti ile hürriyeti tahdit’ nedeni ile şikayette bulunduğunu duyurdu.

Açıklamasının sonunda ise şunları ifade etti, “Yargının taraflı ve bağımlı olmasının yeni bir örneğinin yaşanıyor olması, AYM’nin yoruma açık olmayan hak ihlali ve bu ihlalin giderilmesine ilişkin kararının uygulanmaması karşısında üyemiz Avukat Can ATALAY için sesimizi yükseltmek ve ‘Hukuk Devletine Saygı’ demek için bir aradayız. Yargı kurumlarını hukuk devletine bağlı olmaya ve saygı duymaya davet ediyoruz.”

ALTUN, ATALAY İÇİN YAPILAN EYLEMLERİ HATIRLATTI: DEMEK Kİ AYM’NİN DUVARLARI İNCEYMİŞ SESİMİZ DUYULDU

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ın ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Gürkan Altun söz aldı. Altun, Can Atalay’ın haksız hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı.

TBB Başkan Yardımcısı Altun Atalay için yapılan eylemleri ve basın açıklamalarından söz ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Demek ki AYM duvarları ince ve kilitli kapıları yok. Çünkü orada yaptığımız açıklamada sesimiz duyuldu ve ihlal kararı verildi. Fakat sanırım Çağlayan yapılırken duvarlar kalın yapılmış ve hakimler sağır olmuş. Biz yerel mahkemeden ihlal kararı beklerken, 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendisini bir havale makamı olarak görmesi kabul edilir değildir. Bu karar derhal uygulanması gereken bir karardır. AYM anayasaya uygun bir karar verdi diye hükümet çevreleri ve adalet bakanı tarafından eleştirildi. Mahkumiyeti hükümsüzdür bu bizim eleştirimizdir. Can Atalay serbest kalana benzeri hak ihlalleri devam ettiği sürece de biz bu konuşmaları yapmaya ve ilgililer hakkında da suç görüşme bulunmaya devam edeceğiz.”

ALTUN, HÜDA KAYA VE TOLGA ŞARDAN’IN TUTUKLAMA KARARLARINI DEĞERLENDİRDİ

Gürkan Altun hukuksuzlukların Atalay kararı ile başlamadığını ifade ederek, dün tutuklanan Gazeteci Tolga Şardan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Hüda Kaya’nın tutuklanmalarını hatırlattı. Altun, “Tüm bunlar toplumda yaratılmak istenen korku iklimi ortaya koymaktadır” dedi ve gelişebilecek tüm hukuksuzlukların karşısında olacaklarını mücadele edeceklerini söyledi.F9tCe9wXkAAwIp3

Kaynak: haber merkezi