İsveç’in Dagens ETC gazetesi dış haber muhabiri Joakim Medin, 27 Mart’ta İstanbul’a gelişinin hemen ardından gözaltına alındıktan bir gün sonra tutuklandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Medin’in “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçlamalarıyla tutuklandığını açıkladı.
İddialar ve Resmî Açıklama
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında Medin, “Türkiye karşıtı haberleri ve terör örgütü PKK’ya olan yakınlığı ile tanınan bir muhabir” olarak nitelendirildi. Tutuklamanın gazetecilik faaliyetleriyle ilgisi olmadığı vurgulanırken, Medin’in 11 Ocak 2023’te Stockholm’de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maketinin yakıldığı eyleme katıldığı, bu nedenle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Ayrıca Medin'in "terör örgütü ile basın arasındaki irtibatı sağladığına" dair bir suç kaydının bulunduğu belirtildi.
İsveç'ten Tepkiler ve Diplomatik Girişimler
İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard, “Bu dava hükümet için önceliklidir” diyerek NATO dışişleri bakanları toplantısında konuyu gündeme taşıyacağını açıkladı. İsveç Başkonsolosluğu'nun Türk yetkililerle iletişim halinde olduğu, konsolosluk erişimi ve suçlamalara dair bilgi taleplerinin iletildiği belirtildi.
Dagens ETC gazetesi yetkilileri ise Medin’e dair herhangi bir resmî suçlamanın kendilerine ulaşmadığını ve muhabirin Maltepe Cezaevi’nde tecrit altında tutulduğunu ifade etti. Gazetenin yazı işleri müdürü Andreas Gustavsson, Medin’in nihayet ailesinin atadığı avukatla görüşebildiğini duyurdu.
Ne İçin Gelmişti?
Gazetenin aktardığına göre Medin, İstanbul’a Ekrem İmamoğlu’na yönelik protestoları haberleştirmek için gelmişti. Şehre ulaştıktan kısa süre sonra gözaltına alındığını editörüne ilettiği bir mesajla bildirdi.
Gazetecilere Yönelik Müdahaleler Arttı
Medin, son protesto sürecinde gözaltına alınan ikinci yabancı gazeteci oldu. 26 Mart’ta BBC muhabiri Mark Lowen da gözaltına alınmış, 17 saat sonra sınır dışı edilmişti. Lowen’ın akreditasyon başvurusu olmadan çalıştığı belirtilmişti.
Ayrıca protestolar sırasında en az 13 yerel ve ulusal gazeteci de gözaltına alındı. Bu isimler arasında AFP muhabiri Yasin Akgül, Now Haber’den Ali Onur Tosun, fotomuhabirler Bülent Kılıç ve Kurtuluş Arı, Bakırköy Belediyesi’nden Gökhan Kam ve gazeteciler Zeynep Kuray, Hayri Tunç ile Yağız Barut yer aldı. Çoğu serbest bırakıldı ancak basın örgütlerinden tepkiler yükseldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş, gazetecilerin haber takibi yaptığı sırada dahi gözaltına alınmasının ve şiddet görmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Joakim Medin Kimdir?
Joakim Medin, Orta Doğu üzerine uzmanlaşmış bir gazeteci olarak biliniyor. Daha önce Suriye'de Kürt grupların kontrolündeki bölgelere gitmiş, burada Suriye hükümeti tarafından bir hafta boyunca hücre hapsinde tutulmuştu. Dagens ETC’de uzun süredir Türkiye politikaları ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor.
İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre Medin'in, daha önceki faaliyetleri nedeniyle halihazırda hakkında açılmış bir soruşturma bulunuyordu. İstanbul’a gelişiyle birlikte bu soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklandı.