İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ

Abone Ol

Emekten olur, yemekten olur…

İtibardan olmaz.

Fakirden, meczuptan, düşkünden olur…

İtibardan olmaz.

Emekliden, emekçiden, memurdan, işçiden olur…

İtibardan olmaz.

Kılıktan, kıyafetten, saçtan, tıraştan olur…

İtibardan olmaz.

Öğrenciden, öğretmenden, hizmetliden olur…

İtibardan olmaz.

Okuldan, hastaneden, postaneden olur…

İtibardan olmaz.

Peki itibarın kaynağı nedir?

İtibar bina mıdır?

İtibar konvoy mudur?

İtibar uçak mıdır?

İtibar lüks araç mıdır?

İtibar, saygınlık, değer görme olarak tanımlanabilir.

Saygınlığın kaynağı bilgi, birikim, ilim ise onu yok etmek mümkün değildir.

Saygınlığın kaynağı mal, mülk, para, pul, beton ise elbet bir gün itibar yok olmaya yüz tutacaktır.

 Peki itibarın kaynağı ‘temizlik’ olabilir mi?

Bu sorunun cevabını verirken okullarımızı düşünüyorum. En değerli varlığımız ve ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz birçok okulumuzda bir haftadır temizlik yapılamadığını duyduğunuzda sizlerde itibarın temizlikten kaynaklanabileceğini düşüneceksiniz.

Okullara İŞKUR tarafından görevlendirilmesi beklenen temizlik personellerinin halen göreve başlamaması, görev yapacak olan personellerin günlük 566,73 TL ücretle haftada üç gün görev yapacak olması devletimizin tasarrufu okullardan yaptığını göstermektedir. İŞKUR tarafından sunulan şartlarla okullarda çalıştıracak temizlik elemanı bulmakta da zorluk çekilmektedir. Ellerinde hortumla, fırça ile okul temizleyen öğretmenler, okul yöneticileri gördüğünüzde itibarın gerçek kaynağını düşünmeye başlayabilirsiniz.

Bundan yıllar önce bir öğretmen yaz tatilinde görev yaptığı okulu boyayarak eğitim öğretime hazır hale getirmeye çalışıyordu. O sırada ilçeyi ziyaret eden vali öğretmeni çalışırken gördü. Hemen yanına giderek öğretmeni şu sözlerle sert bir şekilde azarladı.

-          Sen vazifen olmayan işleri yaparak devleti aciz gösteriyorsun. Devletin itibarını sarsamazsın. Hemen gerçek işine dön!

O zamanlar o öğretmen valiye içten içe sinirlenmişti. Çocuklara olan sevgisini okulu boyayarak gösteren öğretmen, validen hayat dersi almıştı.

Peki şimdi o vali temizlik yapan öğretmenleri görmüyor mudur?

Saygınlık yani itibar kişilerin olduğu gibi devletlerin de koruması, yüceltmesi gereken bir olgudur. O nedenle itibarı varsıllıkta değil özümüzde aramalıyız. Ne demiş yazar:

"Benim bir kuru itibardan başka neyim var bu dünyada kaybedecek?" ( Necati Cumalı)