Ekonomi

İzmir'de yarım ve çeyrek gevrek dönemi

İzmir Konak'ta tezgahı bulunan seyyar gevrekçi Tahir Karatay: Geçmişe kıyasla rekor düzeyde insan geliyor genci, çocuğu, yaşlısı ‘Abi askıya gevrek bırakan oldu mu' diye soruyor.

Abone Ol

Temel tüketim maddelerine zam yağmuru devam ediyor. Öyle ki, İzmir'de personel, kira, mamül ve enerji giderlerindeki artışlar nedeniyle zam talep eden fırıncıların talebini değerlendiren İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Odası'nın açıklamasıyla gevrek, boyoz ve poğaça 7 liradan 10 liraya, kumru ise 25 liraya yükseldi. Bahse konu zam akabinde seyyar gevrekçiler yarım ve çeyrek gevrek satışlarına başladı. İzmir Konak'ta tezgahı bulunan seyyar gevrekçi Tahir Karatay ve vatandaşlarla yarım ve çeyrek gevrek uygulamasını konuştuk.

'FİYATI DUYUNCA ALAMIYORLAR'

35 yıldır seyyar gevrekçilik yaptığını belirten Tahir Karatay, 'İlk defa böyle bir dönem yaşıyoruz. Susama zam, una zam, yağa zam, kiralara zam… Her şeye zam geliyor. Bu kadar şeye rağmen simit yine ucuz bile kalıyor. Ama tabii ki, insanların durumları da bundan etkileniyor, alamıyorlar. 2 sene evvel gevrek 2.5 lira olduğunda da yarım gevrek yapmak zorunda kalmıştık. Bakıyoruz insanlar soruyorlar fiyatı duyunca alamıyorlar, biz de iş yapamıyoruz. Eskiden 300 simit satıyordum, şuan 200'e kadar düşmüş durumda. İnsanlar yarım da olsa alabilsin diye mecburen böyle bir yola gittik' diye konuştu.

'REKOR DÜZEYDE ASKIDA GEVREK SORULUYOR'

Fiyatların insanların belini büktüğünü belirten Karatay, 'Tavuk dürüm dediğin 80-90 lira olmuş. Yanına ayran içsen 100 lira. Yine en ucuz simit kalıyor. Ancak bu durumda bile çocuğun okula giderken bir simit-ayran alayım dese 20 lira, yanına bir dilim peynir alsa 30 lira. Herkes nereden verecek ki bunu. Geçmişe kıyasla rekor düzeyde insan geliyor genci, çocuğu, yaşlısı 'Abi askıya gevrek bırakan oldu mu' diye soruyor. Eskiden çok bırakan oluyordu, şimdilerde o da yok. Maalesef insanlar buradan üzgün gidiyor' şeklinde konuştu.

'İNSANLARI ÇEYREK GEVREĞE MUHTAÇ ETTİLER'

Zamlara tepki gösteren bir vatandaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhalefet yıllarında simit-çay hesabı yaparak asgari ücret düzeyini eleştirmesine göndermede bulundu; 'Kendileri simit-çay hesabı yaparak geldiler, bugün insanları çeyrek gevreğe muhtaç ettiler. İzmir gibi bir yerde bugün kiralar en kötü vaziyetteki bir ev için dahi 5-6 bin lira civarında. Faturalar desek almış başını gidiyor. Hep soruluyor ya 'Ne yiyecek bu insanlar' diye. Gelin simit üzerinden hesaplayalım. Bir simit, bir dilim peynir, bir bardak çay toplamı 30 lira. 4 kişilik bir aile 3 öğün bunları yese günde 360, ayda 10 bin 800 lira eder. Asgari ücret 11 bin 400 lira. Nerede kira, nerede fatura. Yahu bir kahve içmeyi geçtik, et yemeyi geçtik. Simit çay ile bile yetmiyor, insanlar çok zor durumda, duysunlar artık. O kadar toplanıyorlar devlet yetkilileri, bunların içinde hiç mi bu ücretlerle geçinmeye çalışan tanıdıkları, yakınları olan yok. Bunlar hiç mi gezmiyorlar çarşıyı pazarı. Böyle bir sorumsuzluk olabilir mi?' diye konuştu. (evrensel)