Seren SABUNCU

Iğdır'ın Kazım Karabekir Caddesi'nde 2020 yılının ocak ayında 3 aylık hamile Ebru Aras'ı (28) katlettiği iddiasıyla yargılanan Umut Aras'ın (29) karar duruşması Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Ebru Aras'ı katleden Umut Aras'a 'haksız tahrik' indirimi uygulandı.

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi 3 aylık hamile Ebru Aras, Ağrı Doğubayazıt Medine Müdafii Fahreddin Paşa Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde müdür yardımcısı olan Umut Aras tarafından katledilmişti.

Umut Aras hakkında 'Tasarlayarak öldürme' suçundan dava açıldı.

Önce serbest bırakıldı, şimdi de indirim uygulandı

Önceki davalarda çelişki ifadeleri dikkat çeken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Umut Aras, silah kullanmayı bilemeyen Ebru Aras'ın kendisinden aldığı paralarla silah aldığını ve kendisi vurmaya çalıştığını iddia etti. Aras, evlilikleri boyunca şiddet uygulandığının iddialarına ise yanıt vermemişti.

Pek çok sorunun yanıtsız bırakıldığı davaların ardından Umut Aras 7'nci davada tutuksuz yargılanmaya başlandı. Serbest bırakılmasının yanı sıra göreve de iade edilen Aras, görev yaptığı lisede müdür yardımcılığına atandı.

Failin göreve iadesine ve tutuksuz yargılanmasına Ebru Aras'ın avukatları tarafından itiraz edildi ve yeniden tutuklandı. Bugün görülen karar duruşmasında ise faile 'haksız tahrik indirimi' verilerek 15 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Verilen indirime yeniden itiraz edeceklerini belirten Ebru Aras'ın ailesi, fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

'VERİLEN CEZAYI ASLA KABUL ETMİYORUZ'

Verilen indirime yeniden itiraz edeceklerini belirten Ebru Aras'ın ailesi, fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Delillerin en başından itibaren ortada olduğunu söyleyen Ebru Aras'ın kız kardeşi, 'Bunları göz önünde bulundurarak bu katili nasıl mesleğe iade ederler, o çocukların içerisine verirler anlamış değiliz. Gerekli makamlara, ilgili yetkililere gittik ama ilgilenilmedi bu konuyla. Neden diye tekrar sormak istiyoruz buradan. Adalet diyoruz adalet! Bu verilen cezayı asla kabul etmiyoruz. Benim ablam burada yatıyor, kemikleri çürüdü. O katil 1 buçuk sene boyunca dışarıda elini kolunu sallayarak gezdi. Bazen adli kontrol kurallarına bile uymadı. Bu nasıl mümkün oluyor anlamıyoruz. Polisimiz neden gelmedin diye sormadı mı? Neden kanuna uymadığı için cezaevine gönderilmedi mesela?' diye sordu.

'Katiller AKP'nin cezasızlık politikalarından besleniyor'

Hastanede Alkol Dolumu Sırasında Yapılan Şaka Hayatını Kararttı Hastanede Alkol Dolumu Sırasında Yapılan Şaka Hayatını Kararttı

Ailenin mücadelesinde yanlarında olacaklarını belirten Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin Milletvekili Adayı Ayşe Sibel Levent, şu sözlere yer verdi:

'Yasalar ve sözleşmeler etkin uygulanmış olsaydı Ebru Aras bugün hayatta olurdu ve katil en başında alması gereken cezayı alırdı. Ama görüyoruz ki katiller AKP'nin cezasızlık politikalarından besleniyor. Her bir katilin hakkettiği cezayı alması için mücadele de inatçı olduğumuzu söylemiştik. AKP'nin cezasızlık politikalarına rağmen mücadelemizden geri durmuyoruz ve her bir katil, tacizci, tecavüzcü hak ettiği cezayı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu indirimi kabul etmiyoruz! Bir daha hiçbir kadının kılına zarar gelmemesi için AKP'yi göndereceğiz ve İstanbul Sözleşmesini tekrardan uygulatacağız.'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mezitli İlçe Eş Başkanı Güler Cırlaz ise şu sözlere yer verdi:

'Kadın cinayetleri birdenbire patlamadı. Bu, sistemin getirdiği bir durum, sistemin doğru çalışmamasından doğar kadın cinayetleri. Erkekler sadece cinnet geçirdikleri için kadınları katletmiyor. Güçleri yettiği için ve ödüllendirildikleri için bu cinayetleri işliyorlar.'

Editör: Haber Merkezi