Seren SABUNCU

Mersin’de Feminist Gece Yürüyüşü’nün 10.su düzenlendi. Kushimoto Sokağı’nda toplanan kadınlar ve LGBTİ+ bireyler, Özgecan Aslan Meydanı’na slogan atarak yürüdü.  Kitle adına basın açıklamasını okuyan Zeynep Kaya, “Hayatlarımıza egemen olabileceğini sanan bu zorba iktidarın düzenini feministler bitirecek” dedi.

“KARANLIKTAN KORKARSAN BU KALABALIĞI HATIRLA”

“Patriyarkal düzeninizi feministler bitirecek” pankartıyla yürüyen kitle, meşalelerle geceyi aydınlattı. Ortaya birbirinden renkli görüntüler çıkarken kadınlar ve LGBTİ+’lar hem hakları için hem de katledilenler için yürüdü. “Karanlıktan korkarsan bu kalabalığı hatırla” diyerek sözlerine başlayan Zeynep Kaya şöyle devam etti, “Kadın cinayetlerine, erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa, doğanın katledilmesine, rant için talana, siyasal islamın hayatlarımıza müdahalesine karşı biz yine yan yana, omuz omuza sokaklardayız. Gücümüzü; bizleri hayatın her alanından engellemeye çalışan erkek şiddetine karşı yürüttüğümüz feminist mücadeleden alıyoruz. Cinsiyetçiliğin sürekli pekiştirildiği, kadın katliamlarının her gün arttığı, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen binlerce kadın ve lubunyanın işsiz bırakıldığı, bu da yetmezmiş gibi üstüne bir de can güvenliklerinin devlet eliyle tehdit ediliği, savaş politikalarıyla militarizmin cesaretlendirildiği, göçmen kadınlara yönelik ırkçı saldırıların çoğaldığı koşullarda yaşam mücadelesi verdiğimizin altını çiziyor ancak tüm bunlara karşı öfkemizle ama en çok da umudumuzla burada bulunuyoruz.  Erkek devlet-ler şiddetlerini körüklerken biz kadın+lar Filistin’den İran’a, Fransa’dan Yunanistan’a, Hindistan’dan Pakistan’a dünyanın her yerinde birbirimizin direnişinden aldığımız güçle her zaman, her yerde bu sistemin karşısında duracağız.”

'Titanik' ve 'Avatar' Filmlerinin Yapımcısı Jon Landau Hayatını Kaybetti 'Titanik' ve 'Avatar' Filmlerinin Yapımcısı Jon Landau Hayatını Kaybetti

Kadinlar Ve Lgbt+’Lar Geceyi̇ Aydinlatti7

MERSİN’DE KATLEDİLEN MERVEGÜL ANILDI

Mersin’de geçtiğimiz günlerde erkek tarafından katledilen Mervegül Bayer’i hatırlatan Kaya, “Halkı ölüme terk edenlerin, hayatlarımızı gasp edenlerin, medeni kanuna göz dikenlerin düzenini feministler bitirecek! Şiddeti, baskıyı, zorbalığı, faşizmi bizi yıldırmak, sindirmek için kullananlara karşı feminist mücadelemizin umuduyla buradayız. Bu şiddet ve baskıyı bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden, cinsiyet eşitlik mücadelesi yürüten kadın ve LGBTİ+ kurumlarının kriminalize edilerek kapatılmaya çalışılmasından, kadın kurumlarına ve iradesine atanan kayyumlardan, genel ahlak naraları ile daha geçtiğimiz haftalarda 12.Kuirfesti yasaklayan Ankara Valiliği’nden, Bayram sokak 12 nolu apartmanı mühürleyen transfobik ellerden tanıyoruz!

Cins kırımının önlemini almayanlar, tek bir günde 8 kadının katledilmesinden rahatsız olmayanları rahatsız etmek için buradayız.  Önceki gün polis olan boşandığı erkek tarafından katledilen Mervegül Bayer için buradayız. Özgecan için bu sokaklarda bizlerle omuz omuza yürümüş, “katledilen kadınlar isyanımızdır” diyen Mervegül için bu sokaklardayız!” dedi.

“Saldırılarla özgürlüklerimize el sürenlerin düzenini feministler bitirecek” diyen Kaya,

“Çocukların geleceklerini tarikatlar ve cemaatler eliyle çalanların karşısına dikilmek için buradayız. Bu oluşumların devlet desteğiyle kadınların, çocukların yaşamlarını gerici bir kuşatma altına alma çabalarının farkındayız. Yaşamlarımız üzerinde kurulan bu kuşatmayı, tarikat ve cemaatleri, sömürü ve şiddet yuvası olan her alanı reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadinlar Ve Lgbt+’Lar Geceyi̇ Aydinlatti723

“HAYATLARIMIZA EGEMEN OLABİLECEĞİNİ SANAN BU ZORBA İKTİDARIN DÜZENİNİ FEMİNİSTLER BİTİRECEK!”

Kaya şöyle devam etti, “Baskı ve zor yoluyla kadınları susturmaya çalışan erkek egemen sisteme, onun temsilcilerinden olan AKP iktidarına, onun küçük ortaklarına itaat etmiyoruz! Yaşamlarımız için direnirken bir de üzerine işsizlikle ilk yüz yüze kalan biz kadınlar ve LGBTİ+’lar oluyoruz. Güvencesiz, düşük ücretlerle ve kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Ev içi emeğimiz daha da görünmez kılınıyor, mutfağın tüm yükü bize yükleniyor. Bu yük deprem bölgelerinde yaşamı yeniden inşa etmek için mücadele eden kadınlarda çok daha ağır. Kadın sağlığının en temel ihtiyaçları olan ped, tampon, HPV aşısı, doğum kontrol araçları ve tüm hijyen ürünleri bizler için ulaşılamaz hale geldi.

BİZİ AÇLIKLA, YOKSULLUKLA SINAMAYA ÇALIŞANLARLA KARŞI FEMİNİST İSYANLA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ!

İktidarın ikiyüzlü savaş politikalarına karşı sözümüzü söylemek için buradayız. Filistin’de yaşamları için direnenlere karşı işgalci ve yağmacı İsrail’le işbirliği yapıp bir halkın direnişine karşı İsrail’e gemilerce yardım malzemeleri gönderenlere karşı buradayız. Filistinli kadın ve LGBTİ+’ların haklı mücadelesini omuzluyoruz, dünyanın her yerinden yaşam umuduyla bu topraklara gelen göçmen ve sığınmacı kadın ve LGBTİ+’lara “Asla yalnız değilsin” diye yeniden sesleniyoruz.

“PATRİYARKAL DÜZENİ BİZLER BİTİRECEĞİZ”

Sizler tarihin tozlu sayfalarında bile yer bulamazken bizler haklarımızı direnerek kazanacağız! kurduğunuz zorba, patriyarkal düzeni bizler bitireceğiz!

Fransa’da kürtaj hakları için “Benim bedenim, benim kararım” diyerek meydanları yakan ve haklarını elde eden, İran’da bedenlerinin özgürlükleri için başörtülerini yakan, Filistin’de hayatları için direnen, Uganda’da LGBTİ+’lara verilen idam cezasına karşı çıkanlarla, Hindistan’da yaşamlarının her alanında var olan erkek şiddetine karşı örgütlenen kadınlarla aynı mücadeleyi veriyoruz. Bizler yaşamlarımızı talan etmeye çalışan faşist AKP iktidarına direnirken, dünyanın her yanında özgürlükleri için meydanları yakan kadınlar için de direniyoruz. Bütün kadın ve LGBTİ+’ların mücadelesine selam olsun.”

Muhabir: Seren SABUNCU