Gündem

Kadınlar yaşamak istiyor!

Ülkede hemen hemen her gün en az bir kadın erkek şiddetine maruz kalıyor ve yine en az bir kadın erkekler tarafından katlediliyor. İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinden sonra kadınlara yönelik erkek şiddetin ve kadın cinayetlerinin arttığı görüldü.

Abone Ol

Erkekler, Eylül'de en az 42 kadını katlederken 9 ayda ise en az 305 kadını katletti. Eylül ayında Mersin'de de bir kadın kocası tarafından feci bir şekilde katledildi. 2021 yılında en az 339, 2022 yılında en az 327 kadın katledilirken henüz 2023 yılını bitirmeden son 10 ay içinde 305 kadın katledildi.


Seren SABUNCU


Türkiye'de neredeyse her gün en az bir kadın erkekler tarafından katlediliyor. Erkekler, eylül ayında en az 42 kadını öldürürken en az 20 kadının ölümü de basına 'şüpheli' olarak yansıdı. Neredeyse her ay Mersin'de de bir kadın katlediliyor. Mersin'de ocak ayından bu yana 10 kadın hayatını kaybetti. Kadınlardan 4'ü şüpheli bir şekilde hayatını kaybederken, 6 kadın da erkekler tarafından katledildi.
Birçok raporlara göre İstanbul Sözleşmesi'nden çekildik sonra kadına yönelik şiddetin de kadın katliamlarının da arttığı yönünde sonuçlar ortaya koydu. Basına yansıyan haberler de bu raporları doğrular nitelikte.
İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulandığı yıl olan 2020 yılında 284 kadın, erkek tarafından öldürülürken, sözleşmeden çıkılmasından sonra;
2021 yılında en az 339 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.
2022 yılında en az 327 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.
2023 yılının Eylül ayına kadar 305 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.
Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler, eylül ayında en az 42 kadını öldürdü. Eylülde en az 20 kadının ölümü de basına 'şüpheli' olarak yansıdı. Rapora göre erkekler, eylülde en az 66 kadına şiddet uyguladı, en az 9 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 11 kadını taciz etti, en az 4 kadına tecavüz etti. Erkekler, en az 8 kadını koruma kararına rağmen öldürdü. 2 fail, hapishaneden çıkıp kadınları öldürdü. Kadınları öldüren erkeklerden biri korucu, 2'si ise polisti. Erkekler, 13 kadını, 'ayrılmak istediği, barışmak istemediği', 3 kadını 'kıskandığı' gerekçesiyle öldürdü. Erkekler, 4 kadını, 'ekonomik taleplerini karşılamadığı' için öldürdü. Erkeklerin 22 kadını öldürme 'bahanesi' ise basına yansımadı. 30 kadın ev içinde, 9 kadın sokakta, bir kadın bahçede, bir kadın parkta, bir kadın da otomobilde öldürüldü. Erkekler, 28 kadını ateşli silahla, 2 kadını balkondan atarak, 12 kadını da kesici aletle öldürdü.
Eylülde kadınları öldüren en az 37 fail vardı. Sadece 14 fail tutuklandı. 7 fail intihar etti, 6 fail gözaltına alındı, 4 failin süreci basına 'kaçtı' diye yansıdı. 6 failin hukuki süreci basına yansımadı.