Gündem

Kadınlardan ‘Kürtaj Hakkım’ Projesi

Kadının İnsan Hakları Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Women on Web "Kürtaj Hakkım" isimli bir proje başlattı.

Abone Ol

Kadının İnsan Hakları Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Women on Web "Kürtaj Hakkım" isimli yeni bir proje başlattı. Sitede “Kürtaj nedir”, “Gebeliği önleyici yöntemler”, “Yasalarla kürtaj hakkı” ve sağlık çalışanları için “Yaklaşım kılavuzu” adıyla bölümler ve kürtaj konusunda yayın ve araştırmalar mevcut. 

Ayrıca sitenin sağ üst kısmında yer alan “iletişim” bölümünde kadın örgütleri, sağlık örgütleri ve il sağlık örgütlerinin bilgileri yer alıyor. 

Kürtaj hakkım nedir?

“2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun uyarınca Türkiye’de 10 hafta içindeki gebelikleri herhangi bir sağlık sorunu ya da gerekçe sunmadan sonlandırma hakkımız var. Bu hakkımızı tüm kamu ve özel hastanelerinde kullanabiliriz.

Hastaneye gittiğimizde doktorların gebeliği sonlandırma kararımızı yargılamadan dinlemesi ve bize kürtaj işlemi hakkında bilgi vermesi gerekir. Kürtaj yasal süresi olan bir operasyon olduğu için doktorun sizin kararınıza uygun bir şekilde hızla hareket etmesi ve size operasyon günü ayarlaması gerekir.

Evli olmanız durumunda kürtaj koca iznine bağlıdır. Fakat gebelik sizin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünüzü tehlikeye atıyorsa, doktorun sizin iyilik halinizi önceliklendirmesi ve izin beklemeden operasyonu gerçekleştirmesi gerekir.

İstemediğimiz gebelik, gebeliği önleyici yöntemleri kullanmadığımız ya da kullanmamız engellendiği için oluşmuş olabilir. Gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgiyi doktordan talep edebiliriz. Partner/koca tarafından gebeliği önleyici yöntemlere erişimimiz engelleniyorsa destek almak için hastanenin sosyal hizmet uzmanına ya da kadın örgütlerine ulaşabiliriz.”